Bridlicová revolúcia sa rozbieha, z netradičných zdrojov bude viac energie

Svetová produkcia energetických surovín z "nekonvenčných" zdrojov na čele s bridlicovými ložiskami plynu a ropy sa do roku 2030 strojnásobí. Napríklad na raste ponuky ropy sa budú nové zdroje podieľať viac ako 70 percentami, predpovedal britský ropný koncern BP vo svojom výhľade, ktorý zverejnil v čínskom Pekingu.

31.03.2013 14:38
Plyn, energie, vykurovanie, bývanie Foto:
Ilustračné foto
debata (9)

„Nekonvenčné zdroje – bridlicový plyn a ropa spolu s ťažkou ropou a biopalivami – budú hrať čoraz dôležitejšiu úlohu,“ uviedol k správe podľa denníka China Daily šéf ázijského ekonomického oddelenia BP Čang Čch'.

V USA už tieto zdroje transformujú energetický trh a Spojené štáty sa vďaka nim stanú v roku 2030 v energetike z 99 percent sebestačné, uviedol Čang. V roku 2005 boli USA v energetike sebestačné na 70 percent.

Z „bridlicovej revolúcie“ bude síce najviac ťažiť Amerika, prospeje ale aj Číne, povedali denníku experti. Podľa Davida Robinsona z Oxfordského inštitútu pre energetické štúdie vývoz bridlicového plynu a ropy z USA časom bude fungovať ako strop svetových cien.

Ceny plynu v Ázii sú teraz najvyššie na svete a oproti cenám v USA zhruba päťnásobne vyššie. Doterajšia väzba cien plynu na vysoké ceny ropy ale pod tlakom zvýšenej ponuky plynu z USA bude ustupovať v prospech trhových cien, povedal riaditeľ inštitútu Christopher Allsopp.

Rozvoj ťažby plynu v USA už ovplyvnil nedávne rokovania Číny s ruskými dodávateľmi, povedal Keun-Wook Paik z oxfordského inštitútu. Pred týždňom obe krajiny dohodli memorandum, podľa ktorého ruský Gazprom a čínska CNPC do konca roka podpíšu tridsaťročný kontrakt na dodávky v objeme 38 miliárd kubických metrov ročne s možnosťou zvýšenia až na 60 miliárd kubických metrov.

Nečakaná dohoda Moskvy a Pekingu podľa expertov úzko súvisí s nižšým americkým dopytom po dovoze energetických surovín. „Rusko zúfalo potrebuje nájsť kupca svojho zemného plynu. Popri USA znížila dovoz plynu aj Európa, takže Čína sa stala veľmi sľubným kupcom,“ povedal Paik. Čína vďaka rastu sebestačnosti v USA bude mať tiež viac možností na aktívne hľadanie energetických zdrojov v zahraničí na miestach, o ktoré Amerika prestáva mať záujem.

Podľa správy BP bude Čína v rozvoji bridlicových ložísk po USA a Kanade výhľadovo najúspešnejšia. Do roku 2030 sa čínska produkcia plynu z bridlíc dostane na 170 miliónov kubických metrov ročne, čo bude asi 20 percent tamojšej ťažby. Na rozdiel od USA bude ale rozvoj bridlíc v Číne skôr evolučný ako revolučný, povedal Čang.

9 debata chyba