Kríza na Cypre výrazne zhodnotila digitálnu menu bitcoin

Finančná kríza na Cypre sprevádzaná zhabaním časti bankových vkladov má vplyv aj na kybernetickú menu bitcoin. Hodnota bitcoinu minulý týždeň prudko vzrástla, pretože investori hľadajú bezpečné investície. Bitcoin je štyri roky stará digitálna mena vytvorená neznámym hackerom, píše na svojich internetových stránkach CNNMoney.

31.03.2013 20:03
bitcoin Foto:
Ilustračné foto
debata (3)

Súčasná doba je neobvyklá. Majitelia vkladov na Cypre majú problémy dostať sa k svojim úsporám v bankách a niektorých čakajú výrazne straty z ich vkladov. Situácia vyvolala medzi investormi v celej Európe otázky, ako bezpečný je bankový systém.

Cena bitcoinu sa od doby, keď Cyprus začal rokovať o orezaní vkladov v rámci získania záchranného úveru od Európskej únie a Medzinárodného menového fondu, zvýšila o 87 percent. Hodnota jedného bitcoinu podľa burzy Mt. GOX, ktorá je najväčšou a najstaršou burzou pre obchody s kybernetickou menou, teraz zodpovedá 88 dolárom, 16. marca to bolo 47 dolárov. V polovici júla 2010, keď sa spustila prevádzka Mt. GOX, sa jeden bitcoin predával len za päť centov. Prudko vzrástol aj objem obchodov s menou, na 60 000 až 110 000 kusov, čo je dvoj-až trojnásobok než v období pred niekoľkými týždňami.

Tridsaťdvaročný holandský programátor Albert Hendriks sa rozhodol tento týždeň prvýkrát investovať do kybernetickej meny a nakúpil bitcoiny za 1000 eur. Nemá obavy o bezpečnosť bankového systému, ale považuje menu za lukratívnu investíciu. „Myslím si, že mena zreje. Je to riskantné, ale myslím si, že stále viac a viac ľudí jej začína dôverovať,“ zveril sa CNNMoney.

Obchodníci môžu obchodovať s mincami bitcoin na niekoľkých internetových stránkach, ktoré pracujú priamo s bankami, aby sa uľahčili prevody. Kybernetické mince už prijímajú aj niektoré obchody, vrátane blogu Wordpress a internetové komunity Reddit.

Mediálny podnikateľ Jeff Berwick, ktorý prevádzkuje internetové stránky Dollar Vigilante, dúfa, že sa mu podarí v najbližších týždňoch sprevádzkovať jeden z prvých bankomatov pre bitcoiny na Cypre. Bankomat by mal umožniť jednotlivcom získať za svoje digitálne peniaze hotovosť alebo vložiť hotovosť do bankomatu a navýšiť tak počet svojich digitálnych mincí. Ďalší bankomat by mal byť inštalovaný v Los Angeles. „Bude to experiment,“ dodal Berwick.

Bitcoin vytvoril v roku 2009 anonymný autor používajúci pseudonym Satoši Nakamoto. Je navrhnutý tak, aby ho nikto nemohol akokoľvek ovplyvňovať, teda ani vlády a centrálne banky. V súčasnosti je v obehu takmer 11 miliónov týchto mincí, ktorých hodnota je teraz 975 miliónov USD.

Kybernetické mince „razí“ sieť počítačov so špecializovaným softvérom. Ten je naprogramovaný tak, aby uvoľňoval nové mince stabilným tempom, avšak tempo spomaľuje. Počet mincí v obehu však bude konečný, celkom ich má byť vytvorených 21 miliónov. V roku 2033 ich má byť v obehu 99 percent, posledné sa majú dostať do obehu okolo roku 2140.

Kritici meny upozorňujú na jej zneužiteľnosť pre pranie špinavých peňazí. Dôvodom je práve jej anonymita.

3 debata chyba