Únia začína dotovať úvery pre slovenské firmy

Zastaviť rastúcu nezamestnanosť plánuje vláda z európskych peňazí pomocou nových úverov v celkovom objeme 300 miliónov eur.

05.04.2013 06:40
Graf, ekonomika Foto:
Ilustračné foto
debata (16)

Nízko úročené pôžičky sa do ekonomiky dostanú vďaka spolupráci s bankami v priebehu dvoch rokov. Firmy lacnejšie úvery vítajú, upozorňujú však, že to ani zďaleka podnikom nevykompenzuje januárové zvýšenie daní z príjmu z 19 na 23 percent.

Vláda sa tiež včera zaoberala opatreniami na odstránenie byrokracie. Aj tá spôsobuje, že firmy pokladajú podnikateľské prostredie za horšie ako napríklad v susednom Česku.

„Štát vyčlení 50 miliónov eur zo štrukturálnych fondov a potom v spolupráci s komerčnými bankami sa cez pákový efekt podarí dostať do ekonomiky nových tristo miliónov eur,“ povedal k najnovšiemu opatreniu minister financií Peter Kažimír. Za európske peniaze štát bankám poskytne záruky. Tento spôsob financovania spustila Európska komisia v rámci programu Jeremie, ktorého cieľom je pomocou eurofondov zlepšiť prístup malých a stredných podnikov k financiám. Program funguje na revoltingovom princípe, teda splatené úvery idú späť na poskytnutie nových pôžičiek.

Firmy ušetria

„Pre malých a stredných podnikateľov dokážeme pri tomto spôsobe financovania znížiť ich úrokové zaťaženie od 0,3 do 0,5 percenta,“ priblížil riaditeľ UniCredit Bank Slovakia Miroslav Štrokendl. Samozrejme, takýto spôsob financovania je výhodný aj pre samotné finančné domy. Tie totiž na poskytovanie úverov získajú záruky od Európskeho investičného fondu, čo bude pre ne znamenať nižšiu potrebu vlastného kapitálu.

„Pre priblíženie, fond má najvyšší AAA rating, čo znamená, že na 100 eur úveru potrebujete kapitál vo výške 1,8 eura,“ vysvetlil Štrokendl. Bez záruk od fondu by pre samotné banky financovanie podnikateľov bolo oveľa náročnejšie. „Bez záruk od fondu potrebujeme na poskytnutie úveru v hodnote sto eur pre priemerného stredného podnikateľa vlastný kapitál v hodnote 13,8 eura,“ vysvetlil Štrokendl.

V dnešných časoch sprísňujúcej sa regulácie je dostatok vlastného kapitálu to najcennejšie, čo finančné domy majú. Ak totiž ukazovateľ kapitálovej primeranosti klesne pod deväť percent, banka príde o licenciu a skrachuje. Pre nedostatok vlastného kapitálu len pre pár dňami na Cypre definitívne skončila druhá najväčšia banka Laiki.

Podnikatelia vládu ďalej kritizujú

Firmy upozorňujú, že na zlepšenie podnikania nestačia len lacné úvery, ale treba v prvom rade zlepšiť vymožiteľnosť práva, odstrániť korupciu a znížiť administratívne zaťaženie. „Financovanie v rámci iniciatívy Jeremie je v západnej Európe štandardom a aj na Slovensku do určitej miery pomôže firmám dostať sa jednoduchšie k peniazom,“ uviedol Robert Kičina, výkonný riaditeľ Podnikateľskej aliancie Slovenska.

„Lacnejšie úvery však nemajú šancu vynulovať negatívny vplyv vyššieho daňového zaťaženia, ktoré je najvyššie v rámci všetkých okolitých krajín, čo nás podľa môjho názoru dosť znevýhodňuje v boji o nové zahraničné investície,“ upozornil Kičina. Podľa OECD by slovenskej ekonomike pomohlo zníženie daňového zaťaženia pre nízko príjmové skupiny pracujúcich. Naopak, priestor na zvyšovanie vidí organizácia hlavne pri daniach z majetku. „Podnikateľskému prostrediu by tiež pomohlo posilnenie odbornosti regulačných úradov tak, aby Slovensko nepatrilo medzi štáty Európskej únie s najvyššími cenami elektriny pre podnikateľov,“ uviedol Peter Goliaš, riaditeľ Inštitútu pre ekonomické a sociálne reformy.

Dostať vôbec úver je problém

Malí podnikatelia sa tiež boja, či sa k zvýhodneným úverom naozaj dostanú. „Som bývalá učiteľka a dnes pracujem ako vodička taxíka. Ak sa mi pokazí auto, tak prekleňovací úver od banky nedostanem,“ opísala ťažkosti v podnikaní Jana Dasková z Bratislavy. Odkázaná je tak na pôžičky od rôznych nebankoviek. „Viem, že ju raz tak preplatím, ale čo mám robiť, keď auto nás živí a v banke mi nepožičajú? Nemám na výber a jednoducho musím dať zarobiť nebankovke,“ sťažuje sa Dasková. Samotné banky pri lacných úveroch sľubujú zvýšenie dostupnosti pre firmy. „Pri tomto type úverov budeme môcť byť trocha benevolentnejší, čo sa týka zabezpečenia úverov,“ povedal Igor Vida, riaditeľ Tatra banky. „Momentálne už registrujeme určité oživenie firemných úverov a so zlepšením situácie počítame v druhej polovici tohto roku,“ dodal Vida.

© Autorské práva vyhradené

16 debata chyba