Investíciu roka v Púchove štát podporí 20 miliónmi

Nemecký Continental dá počas dvoch rokov v Púchove prácu pre 600 ľudí. Vláda investíciu v závode na výrobu pneumatík za 250 miliónov eur podporí 2-ročnými daňovými prázdninami, počas ktorých sa očakávajú úľavy za 20 miliónov eur.

10.04.2013 09:30 , aktualizované: 19:41
Fico, Continental Foto: ,
Memorandum o porozumení v závode spoločnosti Continental AG podpísali premiér Robert Fico (vľavo) a člen predstavenstva spoločnosti Nikolai Setzer (vpravo) 10. aprí­la 2013 v nemeckom Hannoveri.
debata (119)

Jedno pracovné miesto tak štát vyjde na vyše 33-tisíc eur. Takáto dotácia je mierne nad priemernou úrovňou stimulov, ktorými sa za posledných desať rokov podporili investície na Slovensku.

Memorandum o investícii v stredu v Hannoveri, kde nemecký koncern sídli, podpísali zástupcovia Continentalu a slovenskej vlády. Nemci v Púchove rozšíria výrobu pneumatík na osobné a nákladné autá. Už tento rok sa tak vytvorí 163 nových pracovných miest, zvyšok v ďalšom roku. Po investícii bude púchovský závod najväčšou fabrikou svojho druhu v Európe.

Podpora je podľa premiéra Roberta Fica namieste. „Môžeme hovoriť o oslobodení od dane z príjmu vo výške do 20 miliónov eur. Ak to prepočítame na jedno vytvorené pracovné miesto, tak intenzita pomoci na jedno pracovné miesto je absolútne primeraná,“ povedal Fico po podpise memoranda.

„Podpisom memoranda deklarujeme, že rozširujeme produkciu na Slovensku, považujeme to za strategickú investíciu,“ dodal k zámerom člen predstavenstva Continetalu Nikolai Setzer. Púchovský závod po posledných investíciách ohlasoval zámer zdvojnásobiť výrobné kapacity na 10 miliónov plášťov ročne. Kapacita pôjde teraz ďalej hore.

„Množstvo vyrobených pneumatík je ekvivalentom k hodnote samotnej investície. Chceme vyrobiť 5 miliónov pneumatík ročne,“ povedal Setzer.

Spoločnosť Continental Matador Rubber pôsobí v Púchove už 15 rokov, momentálne dáva prácu ako najväčší zamestnávateľ v regióne viac ako 3 000 ľuďom. Celkovo Continental na Slovensku zamestnáva vyše 5 000 ľudí. V kraji pritom miera nezamestnanosti prevyšuje osempercentnú hranicu. Je predpoklad, že zatiaľ najväčšia tohtoročná investícia dá prácu aj pre ľudí z iných okresov.

„Región okolo Púchova netrpí síce tak ako niektoré iné regióny Slovenska vysokou mierou nezamestnanosti, ale dnes každé pracovné miesto v čase hlbokej finančnej a hospodárskej krízy je vítané,“ povedal Fico.

„Vytvorí sa okolo 600 nových pracovných miest, vrátane miest na výskum a vývoj. Je to významný posun v kvalite investícií, ktoré prichádzajú na Slovensko,“ dodal premiér. Fico tvrdí, že už nemeckej premiérke Angele Merkelovej zdôrazňoval, že máme záujem o výskum a vývoj a nielen o montovanie automobilov.

Continental už od vlády SR daňové úľavy za posledné roky dostal. Investor nepôsobí len v Púchove. Spoločnosť dostala úľavu už v roku 2006, keď ohlásila vo Zvolene výstavbu nového závodu, na čo išla preinvestovať 75 miliónov eur. Vláda Mikuláša Dzurindu (SDKÚ) im vtedy poskytla dotáciu vo výške 14 miliónov eur. Spoločnosť mala vytvoriť 510 nových pracovných miest. V novom závode začala s výrobou brzdových komponentov.

Nemecký Continental pokračoval aj v rozširovaní výroby pneumatík. Projekt, ktorý firma rozbehla v roku 2008, počítal s investíciou vyše 153 miliónov eur. Z toho firma uplatnila za Radičovej vlády 130 miliónov ako oprávnené náklady v žiadosti o štátnu pomoc v sume 14,58 milióna eur. Niečo vyše 44 miliónov eur malo smerovať na výstavbu nových výrobných hál a zvyšných takmer 86 miliónov eur do zmodernizovania a rozšírenia výrobnej kapacity strojov závodu. Firma ohlásila, že v rámci projektu vytvorí 324 nových pracovných miest. Naposledy dostala nemecká firma od Ficovej vlády pomoc v minulom roku, a to vo výške 4,5 milióna eur. Firma na základe toho plánuje vo Zvolene vytvoriť 500 nových pracovných miest.

Skupina Continental je jedným zo svetových lídrov v automobilovom priemysle s rozsiahlym know-how v oblasti technológie výroby pneumatík, brzdových systémov a kontroly dynamiky vozidiel. V súčasnosti má 190 prevádzok v 37 krajinách a zamestnáva takmer 140-tisíc zamestnancov.

Za posledných desať rokov bolo na Slovensku udelených 128 investičných stimulov 113 firmám. Celková výška odsúhlasenej pomoci dosiahla takmer 1,4 miliardy eur. Firmy za to vláde prisľúbili vytvorenie 45 346 pracovných miest, čo znamená priemerný náklad 30 504 eur na jedno vytvorené pracovné miesto. Oprávnené náklady investícií boli 6,7 miliardy eur, investičné stimuly teda kryli približne 21 percent nákladov. Čerpanie prebieha počas určitého obdobia, typicky 10 rokov.

Väčšina analytikov sa zhoduje, že investičné stimuly nie sú správne, ale zrušiť sa môžu len na celoeurópskej úrovni. Ekonóm Tomáš Dudáš z Paneurópskej vysokej školy tvrdí, že v ideálnom svete by sa štát mal zameriavať na zlepšenie podnikateľského prostredia, ale v reálnom svete, ak budú investičné stimuly poskytovať naši konkurenti v strednej Európe, bude musieť v ich poskytovaní pokračovať naďalej.

"Doterajšiu investičnú pomoc hodnotím pozitívne. Pomocou nich sme dokázali na Slovensko pritiahnuť viacero veľkých investičných projektov a pri vyrovnanosti ponúk v strednej Európe zohrávali často investičné stimuly dôležitú úlohu pri investičnom rozhodovaní zahraničných firiem. Dlhodobé pozitívne efekty prichádzajúcich investícií mnohonásobne prevýšili náklady vo forme investičných stimulov,“ dopĺňa Dudáš.

© Autorské práva vyhradené

119 debata chyba