Na východ mieri práca pre 740 ľudí

Ministri Ficovho kabinetu čoskoro dostanú na stôl žiadosť o odsúhlasenie podpory pre firmy, ktoré chcú na východe Slovenska preinvestovať desiatky miliónov eur.

11.04.2013 20:00 , aktualizované: 12.04.2013 08:00
Tomáš Malatinský Foto:
Minister hospodárstva Tomáš Malatinský zaradil do pripomienkového konania žiadosť o odsúhlasenie podpory pre firmy, ktoré chcú na východe Slovenska preinvestovať desiatky miliónov eur.
debata (124)

Sľubujú, že priamo v nových fabrikách vytvoria celkovo 740 pracovných miest. Vyplýva to z návrhov, ktoré vo štvrtok ministerstvo hospodárstva vedené Tomášom Malatinským zaradilo do pripomienkového konania.

Celkovo 390 pracovných miest má vzniknúť v priemyselnom parku Ferovo vo Vranove nad Topľou. Pracovníci majú pribudnúť vo fabrike na spracovanie dreva, kde sa budú zužitkovávať menej hodnotné drevné suroviny listnatých stromov, ktoré majú nahradiť napríklad drahý teak.

Podpora sa má skladať z úľavy na daniach, ale aj z platieb štátu za vytvorenie pracovných miest i z dotácie na kúpu majetku. Celkovo má štát vynaložiť na spustenie novej fabriky 21,3 milióna eur, čo znamená pre štát náklady na zamestnanie jedného človeka v celkovej výške viac ako 54,6-tisíca eur.

Podporu má získať eseročka Grandwood holding s 5-tisícovým základným imaním, ktorá vznikla v decembri 2011. Hospodársky rezort však v tom problém nevidí. „Požadovaná investičná pomoc spĺňa definičné znaky investičnej pomoci, ktorej cieľom je vybudovanie nového podniku,“ píše ministerstvo hospodárstva.

Druhý žiadateľ, ktorým je Tatravagónka Poprad a za ňou stojaci podnikatelia Alexej Beljajev a Michal Lazar, deklaruje, že v Gelnickom okrese vytvorí ďalších 350 miest. V novom závode má byť umiestnená zlievareň, ktorá bude produkovať odliatky pre železničný priemysel najmä v Rusku. Umiestnená má byť v obci Prakovce, kde zlievareň už fungovala, ale dostala sa do problémov a všetci zamestnanci ju museli opustiť. Po rekonštrukcii má prejsť fabrikou ročne 12-tisíc ton ocele.

Podobne ako holdingu Granwood aj Tatravagónke zrejme štát pomôže zľavou na daniach, dotáciami na pracovné miesta a podporou pri nákupe majetku sumou takmer desať miliónov eur. Po prepočítaní to znamená asi 28,4-tisíca eur na jedno nové miesto. Podľa hovorcu rezortu Stanislava Jurikoviča je táto investícia pre okolie cenná. „Je to podpora domáceho podnikania a sú deklarované záruky dlhodobého podnikania s 90 % exportom novej produkcie,“ spresňuje Jurikovič.

Veľkopodnikateľ Alexej Beljajev aj Michal Lazar boli v minulosti spájaní s vplyvnými podnikateľmi, ktorí mali blízko k politickým stranám. Ministerstvo hospodárstva však odmieta, že by tieto okolnosti boli dôvodom na navrhnutie poskytnutia pomoci.

Pri vyslovovaní súhlasu s obidvoma návrhmi na štátnu podporu však bude mať dôležité slovo ministerstvo financií vedené Petrom Kažimírom, ktorý sa už niekoľkokrát vyjadril, že nie je zástancom štátnej pomoci. Jeho hovorca Radko Kuruc však naznačil, že so súhlasom v týchto prípadoch možno nebude problém. „Treba samozrejme brať do úvahy aj súčasnú situáciu týkajúcu sa hospodárskeho rastu a zamestnanosti,“ podotýka Kuruc.

Hovorkyňa Tatravagónky Zuzana Janečková naznačuje, že prípadné neodsúhlasenie pomoci štátu by mohlo spôsobiť presun plánov o spustení výroby za hranice Slovenska. „Pre prípadné neporovnateľné vnímanie hospodárskeho a sociálneho významu poskytovateľom pomoci a výrazný odklon od výšky či formy štátnej pomoci bola vypracovaná štúdia , ktorej variantné riešenia počítajú aj s premiestnením investície do inej krajiny,“ hovorí Janečková.

Ďalších 600 pracovných miest má v najbližších rokoch pribudnúť v Púchove. Vytvoriť ich má aj na základe 20-miliónovej štátnej pomoci nemecký Continental, ktorý sa vďaka investícii stane najväčším gumárenským podnikom v Európe. Memorandum o porozumení podpísal v stredu premiér Fico so zástupcami nemeckej firmy v Hannoveri.

© Autorské práva vyhradené

124 debata chyba