Ceny palív začali prekvapujúco klesať

Už desať rokov sa nestalo, že by pumpári v apríli zlacňovali. Teraz sa to však napriek otepleniu a očakávanému postupnému nástupu motoristickej sezóny deje. Počnúc piatkom začínajú ceny nafty na slovenských čerpacích staniciach klesať o dva centy, liter benzínu lacnie o 1,5 centa.

12.04.2013 16:27
palivá, benzín, nafta Foto:
Ilustračné foto
debata (32)

Po prebehnutí vlny zlacňovania celým Slovenskom cena benzínu Natural 95 klesne na 1,49 eura za liter. Motorová nafta bude stáť priemerne 1,39 eura. Cena nafty klesá prvýkrát po zhruba mesiaci. V polovici marca zlacnela o jeden cent.

Počas minulých rokov bol pokles cien v apríli prakticky nemožný. S blížiacou sa letnou sezónou totiž na medzinárodných trhoch cena palív vždy stúpala, keďže motoristi začali viac tankovať. V súčasnosti sa však kríza podľa analytika Trim Broker Tomáša Plavca podpisuje pod opačný trend. „Podľa najnovších údajov americkej energetickej agentúry spotreba ropy klesá, a preto sa znižuje aj jej cena,“ zdôvodňuje Plavec.

Ďalším dôvodom, ktorý môže tešiť motoristov, je aj posilňovanie kurzu eura oproti americkému doláru. Európske rafinérie totiž za čierne zlato platia práve v dolároch a po zlepšení kurzu nakupujú rovnaký objem komodity za menej peňazí. Od konca marca sa európska mena posilnila o vyše dve percentá.

Či pôjdu ceny ďalej dole, ale nie je vôbec isté. Oslovení analytici sa v predpovediach krátkodobého vývoja cien ropy na svetových trhoch rozchádzajú. Tomáš Plavec z Trim Broker očakáva, že hodnota čierneho zlata ešte môže poklesnúť.

„Cena by mohla spadnúť na úroveň sto dolárov za barel. Väčší pokles však neočakávam, lebo ropný kartel OPEC už v súčasnosti znižuje ťažbu, aby tak stabilizoval cenu,“ predpovedá Plavec. Naopak, Vít Jedlička zo spoločnosti Colosseum očakával ukončenie poklesu cien. „Výpredaj na burze sa končí,“ mieni Jedlička. Včera podvečer platili rafinérie za barel (159 litrov) ropy Brent 80 eur, čo bola najnižšia cena od polovice vlaňajšieho júla.

Ani po prebehnutí aktuálneho zlacňovania, o ktorom vo štvrtok popoludní informoval portál www.pravda.sk/tankujem, sa však palivová turistika neskončí. Podľa oficiálnych štatistík Európskej komisie totiž na konci marca tankovali Slováci jednoznačne najdrahší benzín v regióne. Kto vycestoval za severné hranice Slovenska, usporil na litri paliva v prepočte viac ako 15 centov. Nafta bola po Maďarsku na Slovensku druhá najdrahšia. V porovnaní s Poľskom bola drahšia o takmer sedem centov na jednom litri. Dôvodom sú najmä vyššie spotrebné dane na Slovensku.

Pri porovnaní s cenami zo septembra minulého roka je však pohľad na tankovacie stojany v súčasnosti aj tak oveľa príjemnejší. Eskalujúce napätie na Blízkom východe, ktoré spôsobili izraelské blížiace sa voľby a vyhrážky Iránu, totiž vlani vystrelili ceny ropy nad 120 dolárov za barel, čo je o vyše dvadsať dolárov viac ako v súčasnosti. Za liter benzínu Natural 95 vtedy Slováci platili v priemere viac ako 1,6 eura. Žiadny vojenský konflikt však nakoniec nevypukol, situácia v Izraeli sa postupne upokojila a vyhrážky o preventívnom útoku na Irán zanikli.

Preto sa špekulanti na burzách začali viac zamýšľať nad budúcnosťou hospodárstva a začali oveľa viac vnímať pozitívne i negatívne správy, z ktorých prognózujú vývoj ekonomiky, a teda aj spotreby čierneho zlata. Cena ropy i ropných produktov na medzinárodných trhoch preto oveľa viac kolíše.

© Autorské práva vyhradené

32 debata chyba