Daňové úniky oberajú úniu o bilión eur ročne

Európska únia prichádza kvôli daňovým únikom každý rok o približne jeden bilión eur. Uviedol to v piatok únijný prezident Herman Van Rompuy. Predstavitelia EÚ budú o boji s daňovými únikmi rokovať na májovom summite.

12.04.2013 19:29
Graf, euro, lupa Foto:
Ilustračné foto
debata (5)

„Daňové úniky sú nespravodlivé voči občanom, ktorí tvrdo pracujú a platia svoju časť daní, aby mohla spoločnosť fungovať. Sú nespravodlivé voči podnikom, ktoré svoje dane platia a narážajú na tvrdú konkurenciu, pretože iné firmy dane neplatia,“ povedal Van Rompuy.

„Aby ste si urobili predstavu, jeden bilión eur zhruba zodpovedá celému hrubému domácemu produktu Španielska, teda piatej najväčšie ekonomiky EÚ. Predstavuje to únijný rozpočet na nasledujúcich sedem rokov. A je to stokrát viac než dohodnutý (záchranný) úver pre Cyprus,“ dodal.

Výroky prezidenta EÚ podľa agentúry Reuters zvýšia tlak na Rakúsko, aby sa prispôsobilo ostatným členom únie v zdieľaní informácií o majiteľoch bankových účtov. Rakúsko je jedinou členskou krajinou, ktorá odmieta prijať pravidlá pre automatickú výmenu údajov o účtoch.

Päť najväčších krajín Európskej únie sa už tento týždeň dohodlo na prehĺbení spolupráce v boji proti daňovým únikom. Nemecko, Francúzsko, Británia, Taliansko a Španielsko (G5) čakajú, že sa k ich projektu pridajú ďalšie krajiny.

„Daňové úniky sú vážnym problémom pre krajiny, ktoré potrebujú peniaze na ozdravenie verejných financií,“ upozornil Van Rompuy. „Súčasná ekonomická kríza zdôrazňuje naliehavú potrebu spravodlivého a efektívneho daňového systému,“ dodal.

5 debata chyba