Cez anténu pribudne bezplatný signál 4 televízií

Digitálne televízne vysielanie cez klasickú anténu konečne začína byť pre divákov atraktívnejšie. Čoskoro sa totiž má rozšíriť počet bezplatných televíznych staníc na desať.

15.04.2013 12:00
televízor, televízia, televízny program Foto: ,
Ilustračné foto
debata (9)

K novej televízii Wau patriacej do skupiny JOJ, spustenej v pondelok, majú v digitálnych balíčkoch pribudnúť aj kanály Fooor a Dajto, sestry televízie Markíza. Hovorkyňa televízie Markíza Tatiana Tóthová sa však zatiaľ nevyjadrila, kedy presne budú slovenské vysielače šíriť tieto programy. „Snažíme sa spraviť všetko pre to, aby boli dostupné čo najskôr,“ podotkla.

V balíčkoch digitálnych programov počas najbližších týždňov pribudne aj spravodajská televízia TA3.

„Strategickým zámerom je využiť možnosť vysielať spravodajstvo aj cez sieť DVB-T. Momentálne s prevádzkovateľom televízia intenzívne rokuje a veríme, že vo veľmi krátkom čase rozšíri svoje vysielanie aj touto cestou,“ mieni mediálna zástupkyňa televízie Antónia Račková. Podľa informácií Pravdy sa čaká už iba na podpis zmlúv. Naznačuje to aj hovorca Towercomu Michal Šuran.

„O rozšírení programovej ponuky neplatených TV staníc rokujeme s viacerými spoločnosťami a ich zaradenie je plánované v čo najkratšom možnom termíne, samozrejme, podľa zmluvných požiadaviek vysielateľov týchto staníc,“ vraví Šuran.

Všetky novozaradené kanály budú ako jediné dostupné bezplatne po tom, čo sa naposledy spoplatila platforma Skylink. Šéf portálu Živé.sk Filip Hanker však neočakáva, že ľudia začnú masovo prechádzať zo satelitného príjmu na klasické antény.

„Servisný poplatok za využívanie Skylinku nie je veľký. Tiež treba brať do úvahy, že relatívne veľa ľudí by si muselo kúpiť anténu a špeciálny prijímač, pretože ich televízor nedokáže zobraziť digitálny signál,“ zdôvodňuje Hanker. V neposlednom rade je pre divákov satelitného signálu podstatné, že môžu sledovať viaceré programy českých staníc.

Prevádzkovateľ slovenských vysielačov má od mája spustiť aj vysielanie desiatich spoplatnených kanálov, ktoré bude možné sledovať výlučne prostredníctvom dekódovacej karty. Zatiaľ však nezverejnil, aké programy budú dostupné v balíku.

V starších dvoch balíkoch digitálnych programov je v súčasnosti ponuka kanálov verejnoprávnej televízie a rozhlasu, programy televízií Markíza, JOJ, Doma i JOJ Plus.

© Autorské práva vyhradené

9 debata chyba