Pente vlani stúpol zisk, presídlila z Cypru na ostrov Jersey

Skupine Penta Investments vlani stúpol čistý zisk na 147 miliónov eur z predvlaňajších 127 miliónov eur.

29.04.2013 12:39
Euro, peniaze, bankovky Foto:
Ilustračné foto
debata (13)

Konsolidované výsledky podľa medzinárodných štandardov v pondelok oznámili predstavitelia Penty na tlačovej konferencii. Aktíva skupiny vzrástli na 5,9 miliardy eur zo 4,7 miliardy v roku 2011.

Čistá hodnota aktív Penty sa zvýšila na 1,425 miliardy eur, uviedol partner Penty Marek Dospiva. Skupina podľa neho vlani investovala do nových projektov a expanziou 370 miliónov eur. Spoločnosti patriace pod Pentu poskytujú viac ako 33 000 pracovných miest, z ktorých viac ako 500 bolo vytvorených vlani, dodal.

Penta do budúcnosti počíta v regióne strednej a východnej Európy s investičným zameraním na väčšie spoločnosti so ziskom firmy pred zdanením a odpismi EBITDA presahujúcim 30 miliónov eur. Počas nasledujúcich piatich rokov chce postupne znížiť počet portfóliových spoločností zo súčasných 17 na priemerných desať.

„V Európe očakávame len mierny, ak vôbec nejaký ekonomický rast. Aby naše spoločnosti mohli prekonávať konkurentov, potrebujeme dlhší investičný horizont a zamerať sa detailnejšie na každodenné riadenie portfólia,“ povedal Dospiva.

„Európsky región čaká stagnácia, ktorá potrvá možno až dvadsať rokov,“ doplnil partner Penty Jaroslav Haščák. Dôvodom je podľa neho najmä zlá demografická štruktúra obyvateľstva, zadlženosť, neschopnosť politických elít riešiť problémy a strata ‚drajvu‘.

Hospodárske výsledky Penta už vykazuje podľa štandardu fair value, do vlaňajška to bola podľa metodiky IFRS. Firma tiež prešla z jurisdikcie Cypru na ostrov Jersey. „Nové výkazníctvo lepšie zohľadňuje skupiny, ako je Penta, na Jersey je oproti Cypru pre nich lepšia infraštruktúra,“ dodal Haščák. Penta konsoliduje celkovo 530 firiem.

Penta je stredoeurópska investičná skupina, založená bola v roku 1994. Investuje predovšetkým do maloobchodu, zdravotníctva, leteckej výroby, strojárstva, energetiky, zábavného priemyslu, bankovníctva a realít. Pôsobí vo viac než desiatich krajinách Európy a má svoje zastúpenie v Prahe, Bratislave, Varšave a Mníchove.

13 debata chyba