Eurobankovky dostanú nový kabát, ako prvá prichádza päťeurovka

Do obehu sa dostane vo štvrtok nová bankovka v hodnote päť eur. Má viac bezpečnostných prvkov, aby ju bolo ťažšie sfalšovať, a vďaka špeciálnemu laku dostane aj nový náter, takže bude odolnejšia. Európska centrálna banka (ECB) plánuje použiť nové prvky aj v ďalších bankovkách, budú ich zavádzať postupne.

01.05.2013 09:17
Nová päťeurová bankovka, séria Európa, euro,... Foto:
Nová päťeurová bankovka - séria Európa
debata

Ako prvá bankovka s novými prvkami bola vybraná „päťeurovka“, pretože je najpoužívanejšia. Spolu majú prísť do obehu tri miliardy kusov týchto nových bankoviek.

Najnápadnejšou zmenou novej bankovky je jej hladký povrch. Bankovka je potretá novým špeciálnym náterom, aby bola odolnejšia. Bude tak mierne hrubšia a tiež ťažšia. Zmenu hmotnosti ale spotrebitelia zrejme nepostrehnú, zvýši sa totiž iba na 0,71 gramu zo súčasných 0,63 gramu.

Z nových bezpečnostných prvkov je najnápadnejší vodoznak a hologram na okraji bankovky, ktorý predstavuje grécku mytickú postavu Európu. Podľa nej tiež dostala nová séria bankoviek názov – séria Europa. Natlačená numerická hodnota na prednej strane pri naklonení bankovky mení farbu od smaragdovozelenej po tmavomodrú. Na oboch okrajoch prednej strany bankovky je tiež nový druh ryhovania.

Na bankovke bude napísaná skratka pre Európsku centrálnu banku v deviatich jazykoch. Doteraz bola v piatich.

Nové bezpečnostné prvky na bankovkách majú sťažiť prácu falšovateľom. Podľa údajov ECB sa vlani počet nájdených falošných eurobankoviek znížil o 12,4 percenta na 531 000. Najviac sa naďalej falšujú bankovky v hodnote 20 a 50 eur. Celková hodnota falošných bankoviek sa potom znížila na 26 miliónov eur z 29,9 milióna eur v roku 2011.

ECB chce postupne zaviesť nové bezpečnostné prvky aj na ďalších bankovkách. V budúcom roku by sa mala objaviť nová bankovka v hodnote desať eur a v roku 2015 v hodnote 20 eur.

Doterajšie päťeurové bankovky zostávajú aj naďalej v platnosti. Centrálne banky ich budú postupne sťahovať z trhu a meniť za nové, napísala agentúra DPA.

ECB poskytuje všetky informácie o novej bankovke na internetových stránkach Euro: naša mena. Uvádza aj niekoľko zaujímavostí: napríklad životnosť päťeurovej bankovky je podľa ECB rovnaká ako dĺžka života lienky, teda 13 mesiacov. Ak by sa vedľa seba položili všetky bankovky v hodnote piatich eur, ktoré boli vlani v obehu, obklopili by svet 4,6-krát.

debata chyba