Druhý penzijný pilier zažil rekordné presuny ľudí

Správcovia súkromných dôchodkov presunuli ku koncu apríla do garantovaných fondov viac ako milión sporiteľov. V deväťročnej histórii druhého piliera sa tak uskutočnil najväčší masový presun. Vláda dala ľuďom možnosť potvrdiť, že chcú zostať v rizikovejších fondoch s možnosťou lepších výnosov, ale aj s rizikom strát.

01.05.2013 20:00 , aktualizované: 02.05.2013 08:00
dôchodok, penzia, dôchodca, dôchodci Foto:
Aktuálne by sa malo v garantovaných fondoch nachádzať 1 311 793 ľudí. V celom druhom pilieri
debata (102)

Ak sporitelia nereagovali, dostali sa automaticky do garantovaných fondov. V nich majú isté výnosy, ktoré však zrejme nebudú nad úrovňou inflácie. V negarantovaných fondoch investujúcich do akcií, zostalo len niekoľko desiatok tisíc ľudí.

Medzi bezpečné investície sa zaraďujú napríklad slovenské dlhopisy s ročným výnosom 1,3 percenta. Inflácia sa tento rok očakáva okolo dvoch percent. „Pri súčasných rekordne nízkych úrokových sadzbách nemožno očakávať výraznejšie zhodnotenie majetku v dlhopisovom garantovanom fonde, riziko nespokojnosti klientov je preto reálne,“ myslí si Mário Adámek, člen predstavenstva A­egon.

Na druhej strane investície do akcií sa v čase kríz prepadávali a časť analytikov upozorňovala, že straty sa nemusia dobehnúť. Straty majetku v desiatkach percent by mohli vyvolať paniku ľudí a nakoniec sa obrátiť proti druhému pilieru.

Slováci sú pri investíciách skôr konzervatívni. „Proste u nás je to tak, že ľudia majú averziu voči riziku, čoho dôkazom je aj uloženie peňazí väčšiny Slovákov na termínovaných vkladoch a nie v akciových podielových fondoch,“ povedal Vladimír Baláž z Prognostického ústavu Slovenskej akadémie vied.

Podľa predbežných údajov by sa aktuálne malo v garantovaných fondoch nachádzať 1 311 793 ľudí. V celom druhom pilieri je 1 463 038 spo­riteľov, a tak na zvyšné tri typy negarantovaných fondov vychádza 151 245 klientov. Na Slovensku totiž existuje len jeden typ garantovaného fondu zameraného na vlastnenie dlhopisov, kým negarantované fondy obsahujúce akcie sa delia na zmiešané, akciové a indexové.

„Samozrejme, môže sa stať, že ľudia budú z výnosov v týchto fondoch sklamaní, lebo keď chcem mať bezpečný výnos, tak ten bude bezpečne malý,“ pokračoval Baláž. Dôchodkové správcovské spoločnosti musia totiž ľuďom nachádzajúcim sa v garantovaných fondoch doplácať vzniknuté straty z vlastných peňazí. Z tohto dôvodu v nich investujú veľmi opatrne, nenakupujú rizikové akcie a zameriavajú sa na držbu dlhopisov bezpečných krajín. Problémom je, že dlhopisy bezpečných krajín ponúkajú nízke výnosy a ľudia v týchto fondoch nemôžu veľmi počítať s výnosmi porážajúcimi infláciu.

Z historického hľadiska akcie vždy zarobili viac ako dlhopisové fondy. Zároveň minulé výnosy nie sú nijakou garanciou tých súčasných a kým časť ekonómov v tomto roku počíta s prudkým prepadom ceny akcií, iní renomovaní ekonómovia stále veria v ich rast. S istotou sa dá povedať len to, že ten, kto minulý rok stavil na akcie zarobil.

„Najvyšší potenciál zhodnotenia majetku majú indexové fondy, ktoré investujú takmer sto percent majetku do akciových investícií,“ zhodnotil Adámek. Konkrétne výnosy v jednotlivých indexových fondoch sa pohybujú v rozmedzí od desať do dvadsať percent za rok.

Správcovia súkromných penzií tak veria, že časť ľudí postupne aspoň časť majetku investuje do akcií. „Očakávame, že počet sporiteľov v negarantovaných dôchodkových fondoch bude postupne stúpať a aktuálne počty nepovažujem za rozhodujúce, uvidíme o dva-tri roky,“ podotkol Viktor Kouřil, generálny riaditeľ VÚB Generali. To by si však vyžadovalo vyšší záujem ľudí o svoje budúce penzie.

„Je skutočne možné, že nespokojnosť s výnosmi v garantovaných fondoch povedie pri časti sporiteľov k zmene fondu, lenže spoliehať sa na to nedá, keďže záujem ľudí o informácie a aktívne riadenie svojich dôchodkových úspor v druhom pilieri je pomerne malý,“ upozornil Jaroslav Pilát, člen predstavenstva DSS Poštovej banky.

Napriek tomu správcovia súkromných dôchodkov neplánujú rozsiahle mediálne kampane na podporu predaja akcií a komunikovať plánujú najmä prostredníctvom svojich internetových stránok. „Nie je vhodné a bezpečné motivovať klientov akýmkoľvek spôsobom na sporenie na dôchodok vo fonde s akciovou zložkou,“ uviedla Alena Fábryová, manažérka pre dôchodky v ING DSS.

Najbezpečnejším riešením je preto takzvané miešanie dôchodkových fondov, čo znamená časť peňazí investovať do akcií a zvyšok mať uložených v bezpečných garantovaných fondoch. Konkrétne rozdelenie mesačného príspevku či celého majetku v druhom pilieri si môže každý sporiteľ určiť sám. Zvolený pomer sa dá hocikedy zmeniť a všeobecne platí, že investície do akcií sa najviac oplatia mladým ľuďom.

Zmena fondov bola súčasťou reformy druhého piliera. Vláda tiež znížila odvody na súkromné penzie a pilier tiež otvorila, čím umožnila desaťtisícom ľudí z piliera vystúpiť. Systém súkromných penzií vznikol na to, aby bol v budúcnosti pri starnutí obyvateľstva odbremenený prvý pilier a štát bol schopný vyplácať penzie.

© Autorské práva vyhradené

102 debata chyba