Čo národ, to iný pohľad na víno

Najlepšie vína sveta a ich špičkoví znalci sa na tri dni stretli v Bratislave, kde sa od piatku koná jedna z piatich najprestížnejších vinárskych súťaží Concours Mondial de Bruxelles.

10.05.2013 11:29 , aktualizované: 11.05.2013 08:00
degustacia, vino, Concours Mondial de Bruxelles... Foto: ,
Na Concours Mondial, ktorý sa koná v Bratislave sa zišlo takmer 8 200 vín zo 138 krajín, z toho 214 zo Slovenska.
debata (14)

Ešte pred dvadsiatimi rokmi len zopár veľmi sčítaných odborníkov čo-to vedelo o vínach zo Slovenska, teraz malá stredoeurópska krajina na seba sústreďuje veľkú pozornosť.

Otvorenie sa vydarilo. Tristopätnásť degustátorov zo všetkých kútov sveta bolo nadšených. Možno im v piatkové ráno doznievala v ústach ešte príjemná chuť z otváracej degustácie slovenských vín. Možno ich nadchol film predstavujúci Slovensko ako krajinu neočakávane krásnu, kde pramení nielen krištáľovo čistá voda, ale rodí sa aj šťavnaté, pikantné víno. Víno s prastarou tradíciou, ale len kratučkou modernou históriou mladého štátu.

Pedro Ballesteros Torres, jediný Španiel, ktorého zdobí titul Master of wine, označil predohru k veľkému vinárskemu finále za fantastickú. Stretne sa v ňom takmer 8¤200 vín zo 138 krajín, z toho 214 zo Slovenska. Ešte nikdy predtým nemalo Slovensko toľko vín v nijakej medzinárodnej súťaži vína. Len pre zaujímavosť, vlani v Portugalsku na 19. ročníku to bolo štyri razy menej vín. Slovensko nasadilo rekordný počet vín, pretože je doma, pre našich vinárov je súťaž lacnejšia, ale hlavne vyrástla úroveň domácich vín.

Torres si všimol, že súťaž prišiel otvoriť premiér Robert Fico. To nie je vždy samozrejmosťou. „Súdim, že súťaž má pre Slovensko obrovský význam. Vidíme, že krajina má záujem o obnovu historickej tradície kvalitného vinohradníctva,“ povedal španielsky znalec vína.

Komisie, ktoré hodnotia víno, sú päťčlenné. V tej, v ktorej sedí slovenská enologička Edita Ďurčová, degustujú víno Luxemburčan, Čiľan, Francúz, Španiel. Degustácia je anonymná, ale slovenské víno už dostalo výbornú známku. Udelil mu ju Španiel Bartolomé Sanchez, predseda redakčnej rady najznámejšieho španielskeho vinárskeho časopisu Mi Vino.

„Pil som slovenské tokajské pred desiatimi rokmi a teraz na otváracej slávnostnej recepcii. Vtedy to bolo víno s rôznymi chybami krásy, dnes skvelé, jemné a elegantné,“ všimol si rozdiel Bartolomé Sanchez.

V súťaži sa stretajú vína rôznych vinárskych škôl. „Čo národ, to iný pohľad na víno. Kým my Slováci preferujeme svieže, odrodovo čisté vína s výraznou ovocnosťou, južné národy, kde je viac slnka, si zakladajú na bohato štruktúrovaných vínach, ktoré vyzreli v pivniciach a sudoch,“ porovnal rôzne chápanie vína známy slovenský vinár Vladimír Mrva.

14 debata chyba