Ceny plynu na Slovensku už nebudú diktovať Rusi

Vplyv ruského giganta Gazprom Export na ceny plynu na Slovensku sa čoraz viac zmenšuje. Kým v minulosti platili ľudia na Slovensku v plnej miere ceny, ktoré stanovila ruská štátna firma, aj keď na svetových trhoch boli ceny nižšie, v súčasnosti sa do cien pre domácnosti premieta 80 percent z rozdielu medzi cenou v dlhodobom kontrakte a na burze.

13.05.2013 20:00 , aktualizované: 14.05.2013 08:00
(typo - nepouzivat v orise) Plyn Foto:
Ilustračné foto
debata (59)

A od budúceho roku by to malo byť už len 70 percent. „Zakladá to možnosť zníženia cien plynu pre domácnosti od plynárenských firiem, ktoré sa preukážu dlhodobým kontraktom na odber plynu,“ zdôvodňuje navrhovanú zmenu šéf regulačného úradu Jozef Holjenčík. Do budúcnosti by sa mal vplyv Rusov ešte ďalej znižovať, keďže Slovensko už dobudovalo prepojenie s Rakúskom a v minulosti si počas plynovej krízy vyskúšalo aj možnosť odoberať plyn smerom z Česka.

Otázku, o koľko je v súčasnosti plyn z Ruska drahší oproti plynu nakúpenému na burze v nemeckom Lipsku, šéf regulačného úradu nekomentuje. Je to podľa neho súčasť obchodného tajomstva. Zmeny v dominancii Rusov pri cenách plynu na Slovensku, ako aj situácia na trhu však tlačia ceny dole, čo by mali aj slovenské domácnosti pocítiť najneskôr od budúceho roka. Pre krízu v eurozóne totiž klesá dopyt po plyne a k dostatočnej ponuke plynu vo svete prispieva ťažba bridlicového plynu v USA.

Naposledy ceny plynu na Slovensku od januára išli hore o pol percenta, aj keď dominantný SPP žiadal výrazne vyššie zdraženie. Práve SPP využíva dlhodobú zmluvu na dodávky plynu z Ruska. Vyššie ceny plynu odobratého prostredníctvom dlhodobého kontraktu spoločnosť v minulosti zdôvodňovala hlavne zaistením bezpečnosti pre dodávku plynu domácnostiam. Za nepremietanie cien v zmluve do predajných cien sa Slovensku vyhrážala arbitrážami už pri predstavení zámerov regulačného úradu. Podľa predstaviteľov plynární totiž okresávanie poplatkov pre bežných ľudí posielalo časť podniku venujúcu sa predaju plynu domácnostiam do stámiliónových strát.

Po novoročnom prebratí firmy českým Energetickým a průmyslovým holdingom z rúk nemeckých a francúzskych privatizérov sa však rétorika zmenila.

„K týmto témam sa momentálne nebudeme vyjadrovať, keďže návrh znenia vyhlášky je ešte predmetom diskusií,“ odkázal SPP k návrhu vyhlášky regulačného úradu cez hovorcu Petra Bednára. Aktuálne štát zvažuje, že nad cenami plynu preberie kontrolu. Či sa to oplatí, má ukázať analýza.

V súčasnosti sa ceny zemného plynu na medzinárodných trhoch pohybujú okolo 26 eur za megawatthodinu, pričom pred rokom boli o euro nižšie. Ešte v lete 2008 sa pritom rovnaké množstvo plynu predávalo za viac ako 30 eur. Po masívnom nástupe ťažby bridlicového plynu v Spojených štátoch amerických a štarte celosvetovej finančnej krízy však ceny prudko spadli. USA totiž značne okresali dovoz komodity z Európy. Na trhoch tak vznikol prebytok, čo v minulosti znížilo ceny až pod desať eur.

Pretrvávajúca aktuálna kríza však prudko znížila aj ceny elektriny. Megawatthodina sa včera podvečer na pražskej burze predávala zhruba za 37,9 eura, pričom pred rokom to bolo o vyše desať eur viac. Kým spotrebitelia elektriny jasajú, paroplynové elektrárne prichádzajú o biznis. Niektorým paroplynovým elektrárňam sa už totiž neoplatí vyrábať energiu zo zemného plynu. Najnovšie medzi takéto zdroje patrí elektráreň v Malženiciach neďaleko Trnavy. Jej majiteľ, nemecký E.ON, nedávno podľa agentúry ČTK oznámil, že uvažuje o jej odstavení.

Okrem zníženia pomeru započítavania rozdielu cien plynu medzi dlhodobým kontraktom a cenou na medzinárodných trhoch regulačný úrad pripravuje aj zmenu v spôsobe výberu takzvaného dodávateľa poslednej inštancie. Takýto dodávateľ je určený na predávanie plynu odberateľom, ktorých dodávateľ napríklad skrachoval. Kým v súčasnosti je takýmto dodávateľom SPP, v budúcnosti by to mohla byť iná spoločnosť. Medzi horúcich kandidátov patria napríklad dominantní predajcovia elektriny, ktorí pred časom začali predávať aj plyn.

Zástupcovia Východoslovenskej a Západoslovenskej energetiky na otázku o účasti v súťaži na dodávateľa poslednej inštancie neodpovedali. „Je to súčasť našej obchodnej stratégie, preto sa k tomu nebudeme vyjadrovať,“ zdôvodnila Katarína Šulíková z VSE. Hovorkyňa dominantného dodávateľa elektriny na strednom Slovensku a alternatívneho predajcu plynu Jana Bolibruchová však túto možnosť pripustila.

„Za posledné mesiace máme skúsenosti už z dvoch prípadov, keď SSE plnila úlohu dodávateľa poslednej inštancie. V súčasnosti nám nie sú známe kritériá pre dodávku plynu, ktoré stanoví regulačný úrad. Po tom, čo budú známe, budeme zvažovať účasť v tejto súťaži,“ uzavrela hovorkyňa stredoslovenských energetikov.

© Autorské práva vyhradené

59 debata chyba