Taliani dividendy na Mochovce nedostali

Talianski privatizéri Slovenských elektrární stále nemajú od štátu ako druhého akcionára prísľub na vzdanie sa ďalších dividend v prospech dostavby Mochoviec.

17.05.2013 12:32
Mochovce Foto:
Ilustračné foto
debata (9)

Na štvrtkovom mimoriadnom valnom zhromaždení totiž zástupcovia štátu neodhlasovali bod hovoriaci aj o predĺžení dostavby mochovskej atómky. Podľa hovorcu rezortu hospodárstva Stanislava Jurikoviča sú hlavným dôvodom stále trvajúce rozhovory s manažmentom elektrární.

„Keďže ešte neboli ukončené rokovania so Slovenskými elektrárňami a vláda neprijala informáciu, zástupcovia štátu za finančný plán o dostavbe Mochoviec nehlasovali,“ vyhlásil Jurikovič.

Hovorkyňa elektrární Janka Burdová tvrdí, že súčasťou projektu je aj zlepšenie bezpečnosti. Zároveň však naznačuje, že štát by nemal dlho otáľať so súhlasom. "Ďalšie odkladanie schvaľovacieho procesu môže spôsobiť ďalšie oneskorenie a zvýšenie nákladov na projekt,“ argumentuje Burdová.

Šéf Enelu v zdôvodnení meškania v minulosti tvrdil, že ho spôsobili aj záťažové testy, ktorými elektráreň musela prejsť po havárii atómky v japonskej Fukušime, a následné bezpečnostné opatrenia. Podľa informácií Pravdy však kameň úrazu spočíva najmä v tom, že taliansky Enel so 66-percentným podielom v elektrárňach ešte stále nemá zazmluvnené všetky práce na dostavbe elektrárne. Nedokáže teda garantovať, že dokončenie atómky nebude meškať viac ako v súčasnosti deklarované asi dva roky. Takisto nie je isté, že konečná suma na výstavbu sa nebude ešte viac navyšovať.

V súčasnosti totiž firma hovorí, že náklady na dostavbu sa majú vyšplhať na 3,8 miliardy eur, kým pri spúšťaní dostavby hovorili predstavitelia zhruba o 2,8 miliardy eur. Na druhej strane však nastal posun aj vo výkone nových blokov. Pôvodne mali vyrábať 880 megawattov, po novom budú mať výkon takmer tisíc megawattov.

Prípadné udelenie súhlasu Slovenska na ďalšie odloženie vyplácania dividend so Slovenských elektrární postihne štátnu kasu. Dividendy by inak boli prínosom do štátneho rozpočtu. Len v rokoch 2006 až 2010 sa štát vzdal sumy 330 miliónov eur. Dohodlo sa to v privatizačnej zmluve po súhlase exministra Ivana Mikloša. Neskôr záväzok predĺžila prvá Ficova vláda.

Tretí blok mochovskej atómky mal byť podľa plánov v prevádzke už od vlaňajšieho decembra. Posledný reaktor mochovskej atómky mal začať vyrábať energiu v júli 2013. Na jar 2012 však Enel povedal, že spustenie nových blokov prebehne o rok neskôr a neskôr k meškaniu pridal ďalší rok.

© Autorské práva vyhradené

9 debata chyba