Ropný škandál nahlásili Maďari

Maďarský výrobca etanolu Pannonia Ethanol je prvou firmou, ktorá sa prihlásila k tomu, že upozornila Európsku komisiu na zvláštne praktiky spoločnosti Platts.

18.05.2013 07:34
Ropa, ťažba, nafta, benzín, ropný vrt Foto: ,
Ilustračné foto
debata (53)

Tá je cenovou agentúrou, ktorá stanovuje ceny ropy, ropných produktov a biopalív. Na základe sťažností začala komisia rozsiahle vyšetrovanie. V rámci neho uskutočnila razie v sídlach troch veľkých ropných koncernov – BP, Royal Dutch Shell a Statoil. Podozrieva ich, že sa dohodli na reportovaní zmanipulovaných cien ropy a biopalív, čím mohli poškodiť tisíce firiem a spotrebiteľov – aj na Slovensku.

Pannonia Ethanol je relatívne malá firma, ktorá patrí do holdingu Ethanol Europe so sídlom v Írsku. Na trh s ropou a ropnými produktmi chcela vstúpiť len nedávno. Minulú jar požiadala spoločnosť Platts, aby jej umožnila prístup do obchodovacieho systému MOC. V rámci neho je každý deň otvorené na polhodinu obchodovacie „okno,“ počas ktorého sa na základe dopytu a ponuky stanovuje denná cena ropy. Táto cena sa používa pri uzatváraní fyzických obchodov, ktorých ročný objem dosahuje 2,5 bilióna dolárov. Spolu s Pannoniou na pochybné oceňovanie ropy upozornil aj francúzsky Total.

„Dostávali sme zoznam za zoznamom, čo musíme urobiť, aby sme sa k obchodovaniu dostali. Nikdy nám však nepovedali dôvod, prečo sme prístup nedostali,“ uviedol Eric Sievers, riaditeľ Ethanol Europe. „Správanie Platts bolo zvláštne a neprofesionálne a tak sme sa obrátili na Európsku komisiu. Oni nás vypočuli a kládli nám veľa otázok,“ dodal Sievers. Spoločnosť Platts sa ohradila, že je to štandardný postup pri prijímaní nových obchodníkov.

Vyšetrovanie sa v stredu rozšírilo aj na taliansky ropný koncern ENI. „Je totálne neprijateľné, aby firmy fixovali ceny a tak nútili zákazníkov platiť viac,“ vyhlásil britský premiér David Cameron ku kauze, ktorá pripomína nedávny obrí bankový škandál so sadzbou LIBOR. V kauze LIBOR boli nakoniec udelené pokuty za 2 miliardy eur. „Tí, čo manipulujú s cenami, musia pocítiť plnú silu platných zákonov,“ dodal Cameron.

© Autorské práva vyhradené

53 debata chyba