Žiga: Vláda je pripravená na veľké vodohospodárske projekty

Vláda je podľa ministra životného prostredia Petra Žigu (Smer) pripravená na viacero veľkých projektov v oblasti vodohospodárstva.

19.05.2013 17:58
Peter Žiga Foto: ,
Minister životného prostredia Peter Žiga
debata (5)

„Sme pripravení robiť aj veľké vodohospodárske stavby, hovorí sa o Tichom potoku o Slatinke a ďalších iných. Verejnosť sa včas dozvie, keď budeme na to pripravení a budeme s ňou o tom diskutovať,“ uviedol minister v diskusnej relácii TA3 V politike.

Avizoval, že v rámci protipovodňových opatrení sa pripravuje podobný projekt ako boli protipovodňové hrádzky počas vlády Ivety Radičovej. „Vymyslíme niečo podobné, ale bude to mať v sebe hydrometeorologický aspekt a nebude to len sociálna práca v obci alebo na dedine,“ povedal Žiga. Upozornil, že výstavba hrádzok nebola konzultovaná s odbornou verejnosťou a mnohokrát vznikali ako čierne stavby.

Exminister a poslanec Národnej rady SR József Nagy (Most-Híd) si myslí, že v prípade protipovodňových opatrení predchádzajúceho kabinetu nešlo o vyhodené peniaze. Poznamenal, že za tieto peniaze sa dala práca nízko kvalifikovaným nezamestnaným ľudom a hrádzky mali svoje opodstatnenie. „Po týchto jarných veľkých vodách to prinieslo svoj úžitok,“ doplnil. Pripustil však, že z administratívneho hľadiska nebola výstavba hrádzok v poriadku.

Témou diskusie bol aj pripravovaný nový zákon o odpadoch. Obaja politici sa zhodli na tom, že Recyklačný fond, ktorý sa má zrušiť, v súčasnej podobe už doslúžil. „Ja si myslím, že Recyklačný fond už dávno naplnil svoje poslanie,“ povedal Nagy s tým, že je potrebné, aby namiesto neho vznikla iná organizácia. „Musí byť jedna organizácia s jedným kontrolným systémom, ktorá by mala peniaze z recyklačných poplatkov spravodlivo rozdeľovať tým, ktorí majú náklady s odpadom,“ dodal.

Žiga v tejto súvislosti priblížil, že sa má vytvoriť nový informačný systém. „Máme záujem vytvoriť nový informačný systém, do ktorého budú zapojení všetci výrobcovia, všetci dovozcovia, všetci recyklátori a spracovatelia a na základe tohto informačného systému, ktorý bude spravovať ministerstvo, budeme vedieť zistiť defekty prostredia a na základe toho budeme vedieť operatívne reagovať,“ zhrnul.

5 debata chyba