Český exminister odporúča masívnu devalváciu o desiatky percent

Devalváciu meny ako liek na dlhodobú dlhovú krízu ponúkol v utorok na ekonomickom fóre v Brne bývalý minister financií a politík ODS Vlastimil Tlustý.

22.05.2013 07:23
Česko, koruna, mena, peniaze
Ilustračné foto
debata (20)

Túto možnosť však majú len štáty, ktoré nie sú členmi eurozóny. Tlustý preto tvrdí, že euro už čoskoro nebude menou niektorých z krajín, ktoré ním teraz platia. Oponoval mu však člen českej Národnej ekonomickej rady vlády (NERV) a poradca prezidenta Jiří Rusnok.

Tlustý odmieta „zdanlivé“ riešenie dlhovej krízy v Európe tým, že sa budú znižovať výdavky štátnych rozpočtov o jednotky percent.

„Už niekoľko rokov platí, že hospodárstvo členských krajín nedokáže vyprodukovať toľko, koľko spotrebuje štátny rozpočet. Štáty rovnako ako ľudia si zvykli požičiavať na spotrebu. Dlhy sa tak zvyšujú a tieto pôžičky nemôžu priniesť zvýšenú výrobu, teda ich nie je možné splácať,“ uviedol Tlustý. Rovnako je podľa neho nezmyselné zvyšovať dane.

Riešenia sú teda podľa neho dve. Buď znížiť platy v štátnej i súkromnej sfére, alebo devalvácia meny. A to dramatická, pokojne o 30 až 40 percent. „Znížia sa náklady na služby, zdražie sa dovoz, takže sa začnú vyrábať v tuzemsku veci, ktoré dovtedy boli neefektívne. Je to oveľa prijateľnejší variant ako znižovanie miezd,“ myslí si Tlustý.

Ako príklad uviedol Grécko. „Je pre nich trest, že majú euro a nie drachmu. Tú by mohli zdevalvovať a zase by to bol turistický raj. Podľa mňa ju mať budú, akurát čím neskôr, tým to pre nich bude drahšie,“ povedal Tlustý.

Oponoval mu však Rusnok. Síce pripustil, že Európa rieši problémy strastiplne a často málo účinne, devalvácia však má podľa neho neistý účinok.

"Je to riešenie, ktoré ponúka rýchlu nádej, že začne krajina rásť, ale objektívne schudobnie a vyváža bohatstvo do zahraničia pod cenu. Je tiež potrebné mať aj nejakú pridanú hodnotu pri vývoze, inak to nemusí pomôcť. Niektoré krajiny si prešli niekoľkými devalváciami a nepomohlo im to, "povedal.

Obaja sa rozchádzajú aj v názore na prijatie eura a jeho budúcnosť. Kým Tlustý tvrdí, že je potrebné nejaký čas počkať, aké euro vlastne bude, Rusnok mieni, že je potrebné robiť kroky, aby v blízkej budúcnosti Česko vstúpilo do eurozóny.

„Niektoré krajiny euro prestanú používať. Otázka je, či to budú štáty ako Nemecko alebo štáty ako Španielsko či Taliansko. Potom je potrebné zvážiť, či také euro prijímať alebo nie,“ povedal Tlustý.

Rusnok, naopak, tvrdí, že eurozóna vydrží a vzhľadom k orientácii zahraničného obchodu bude vstup Česka do nej prínosný. „Vyčleňovať sa z hlavného prúdu je chyba,“ vyhlásil.

20 debata chyba