Dotácie pre U.S. Steel sú už na stole

Novelou zákona, ktorá bola jednou z podmienok zotrvania amerického U.S. Steelu na Slovensku, sa čoskoro bude zaoberať vláda.

25.05.2013 08:00
USSK, U.S. Steel, železniarne, Košice Foto: ,
5. Ďalším v poradí je najväčší výrobca ocele na Slovensku. Firma U. S. Steel Košice zamestnávala v roku 2022 8 251 a je tak druhým najväčším zamestnávateľom v rámci súkromného sektora.
debata (6)

Ministerstvo hospodárstva ju totiž vo štvrtok zaradilo do medzirezortného pripomienkového konania. Vďaka nej budú môcť dostávať štedrejšie výkupné ceny aj elektrárne, ktoré spaľujú vysokopecný alebo koksárenský plyn.

Prijatie novely deklarovala Ficova vláda v memorande o porozumení, ktoré podpísala po rokovaniach s manažérmi oceliarskeho gigantu v americkom Pittsburghu. Po novom sa však zvýši aj hranica podpory pre elektrárne.

"Navrhujeme zmeniť podmienku, pri ktorej bude možné podporiť zariadenie nad 125 megawattov. Prísnejšou podmienkou bude využitie minimálne štyridsať percent preferovaného paliva,“ spresnilo ministerstvo.

Naopak, pri výrobe elektriny z obnoviteľných zdrojov sa má hranica podpory zmenšiť zo súčasných desiatich megawattov výkonu na polovicu. Prostredníctvom novely sa má zjednodušiť aj pripojenie slnečných elektrární umiestnených zvyčajne na strechách rodinných domov. Vlastník takejto malej elektrárne bude mať po splnení podmienok zaručené bezplatné pripojenie do elektrickej siete, pričom prevádzkovateľ distribučnej sústavy musí zabezpečiť aj bezplatnú montáž elektromera pre vyrobenú energiu. Kým však v minulosti veľké elektrárne spôsobili razantný nárast cien elektriny, v súčasnosti rezort hospodárstva takýto scenár nepripúšťa. "Takýto spôsob podpory malých zdrojov nemá dosah na cenu elektriny,“ tvrdí ministerstvo. Malí dodávatelia totiž už v súčasnosti nemôžu dostávať štedré výkupné ceny.

Dotácie za elektrinu vyrobenú v podnikovej elektrárni majú pre U.S. Steel dosiahnuť 14,8 milióna eur ročne. Podporu bude môcť košický závod čerpať 15 rokov. Za normálnych okolností by spomínaná dotácia podľa prepočtov Pravdy zdražila elektrinu asi o 0,5 percenta. Regulačný úrad však tvrdí, že takýto scenár nenastane, keďže nová podpora pre U.S. Steel sa vykompenzuje s končiacou podporou pre iné zdroje.

Spomínaná podpora má byť súčasťou cien elektriny cez tarifu za prevádzkovanie systému. Len v roku 2011 tarifa zaťažovala každú kilowatthodinu elektriny asi 1,5 centa a takto sa rozdelilo spolu 322 miliónov eur. Hlavná časť išla na podporu rozvoja solárnych elektrární.

Pridanie koksárenského a vysokopecného plynu je iba jedným z motivačných faktorov, aby americkí železiari zostali v Košiciach. Ficov kabinet totiž košickým oceliarom v zmluve prisľúbil aj istotu, že cena za prenos a distribúciu elektriny do roku 2016 bude stúpať najviac o jadrovú infláciu. Fabrika má takisto dostať aj časť peňazí utŕžených z predaja emisných povoleniek.

Podpis memoranda tak zastavil hrozbu odchodu Američanov a príchodu kapitálu z Ruska či Ukrajiny, ktorá začala byť akútna koncom minulého roka. Keby sa totiž U.S. Steel rozhodol opustiť Košice, minimálne sedemtisíc zamestnancom vo výrobe by hrozilo okamžité prepustenie. V súčasnosti vo fabrike pracuje takmer jedenásťtisíc zamestnancov. Spolu s dcérskymi spoločnosťami je to približne 12,5 tisíca pracovníkov.

© Autorské práva vyhradené

6 debata chyba