Banky opäť účtujú poplatok považovaný za absurdný

Ľudia sa opäť môžu stretnúť s tým, že banka si od nich pri vklade hotovosti na účet vypýta poplatok. Banky pred polrokom po dohode s vládou poplatok vo výške 0,50 eura dočasne zrušili.

30.05.2013 20:00 , aktualizované: 31.05.2013 08:00
banka, poplatky, poplatok, účet Foto:
Niektoré bankové domy na Slovensku sa vrátili k poplatku za vloženie hotovosti na účet. Rôzne ankety v minulosti poplatok označovali za jeden z najabsurdnejších, banky, naopak, tvrdili, že je oprávnený.
debata (80)

Dohoda však v sobotu vyprší. Najmenej dve banky sa k poplatku idú vrátiť a jedna ho účtuje stále. Poplatok za vloženie hotovosti na účet v minulosti viedol ankety o najabsurdnejší poplatok v banke. Finančné domy tvrdili, že úhrada kryla náklady.

K poplatku sa po vypršaní dohody s vládou vracia ČSOB a OTP a dlhodobo ho používa Prima banka. Naopak, napríklad Slovenská sporiteľňa a Tatra banka spornú úhradu účtovať nebudú. Ministerstvo financií situáciu komentovalo tým, že rezort po uplynutí dohody o neúčtovaní poplatku za vklad hotovosti na účet pripravuje ďalšie oparenia. Tlačiť na banky chce vytvorením indexu bankových poplatkov. „Tento index umožní prehľadné porovnanie vývoja cien najčastejšie využívaných bankových služieb a ich balíkov v čase a medzi jednotlivými bankami,“ povedal hovorca ministra financií Radko Kuruc. Od 10. júna začne platiť aj ustanovenie o zákaze poplatku za vedenie úverového účtu.

Finančné domy, ktoré sa k poplatku vrátili, zhodne upozorňujú, že peniaze budú pýtať len od ľudí, ktorí u nich nemajú predplatený balík služieb. „Vloženie peňazí v hotovosti na účet ostane bezplatné pre veľkú časť klientov, ktorí majú bežné účty s balíkmi, nakoľko tieto vklady v hotovosti sú už zahrnuté v balíkoch,“ pokračoval Martin Šabo, hovorca OTP Banky.

ČSOB hovorí, že dodržala polročnú lehotu dohodnutú s vládou. „Pridali sme sa k iniciatíve Slovenskej bankovej asociácie, ktorá bola v zmysle, že banky pol roka nebudú vyberať poplatky za vklad hotovosti na účet,“ povedala Zuzana Eliašová, hovorkyňa ČSOB Finančnej skupiny.

Prima banka sa nepridala k iniciatíve Slovenskej bankovej asociácie a poplatok za vloženie peňazí na účet vyberala stále. „Prima banka dlhodobo, a to aj poplatkovou politikou, podporuje najmä rozvoj bezhotovostného platobného styku, ktorý považujeme za bezpečnejší, výhodnejší a aj transparentnejší ako hotovostný platobný styk,“ povedal hovorca banky Marek Tomeš. Prima banka napriek nezrušeniu poplatku zaznamenala medziročný rast klientov po rozšírení siete pobočiek. „Nevyberanie poplatkov za vklad hotovosti na účet niektorými bankami nemalo vplyv na presuny klientov na trhu,“ dodal Tomeš.

V susednej Českej republike práve neobľúbenosť vyberania peňazí za vloženie úspor na účet viedlo k postupnému zrušeniu tohto poplatku. Úhrada bola v anketách mimoriadne kritizovaná. „Poplatok za vloženie peňazí na účet vyhral v roku 2009 anketu o najabsurdnejší bankový poplatok a ako víťaz už nebol zaraďovaný do ďalších ročníkov,“ povedal Patrik Nacher, majiteľ servera bakovnipoplat­ky.com.

Poplatok za vloženie peňazí na účet sa stal víťazom ankety o najabsurdnejší poplatok Českej a Slovenskej republike v roku 2009. Podľa odborníkov by pri opätovnom zaradení do ankety tento poplatok z trónu neobľúbenosti zosadzoval iný bankový poplatok veľmi ťažko. „Rovnako absurdný je poplatok za prichádzajúcu platbu. Ľudia majú predsa účty na to, aby si na nich ukladali peniaze a to sa dá buď v hotovosti, alebo prevodom,“ uviedol Nacher. Samotné banky pritom zarábajú práve na požičiavaní peňazí vyzbieraných od svojich klientov. „To je na tom to najpikantnejšie, že bez vkladov od ľudí by banky nemali dostatok zdrojov na pôžičky a mohli by svoje podnikanie zabaliť,“ pokračoval Nacher.

Samotné banky argumentujú tým, že práca s hotovosťou sa radí medzi najdrahšie bankové operácie. „Do týchto nákladov vstupujú napríklad služby ako preprava hotovosti, poistenie prepravovanej hotovosti, školenia k identifikačným prvkom bankoviek, čítačky peňazí, trezory a bezpečnostné technológie a podobne,“ vymenovala hovorkyňa Tatra banky Marína Smolková. Tento finančný dom napriek tomu spomínaný poplatok zrušil už v roku 2010. „Na jednej strane chápem, že banky majú náklady za vloženie hotovosti na účet priamo na pobočke banky, ale skôr by mali ľudí motivovať na využívanie bezhotovostných služieb a nie spoplatňovať vloženie peňazí na účet,“ uzavrel Maroš Ovčarík, výkonný riaditeľ Finančnej hitparády.

© Autorské práva vyhradené

80 debata chyba