Predaj áut vo veľkých krajinách únie padá k dvadsaťročnému minimu

Predaj nových osobných automobilov v najväčších krajinách eurozóny v máji klesol. Európsky automobilový trh sa tak podľa agentúry Reuters priblížil k svojmu dvadsaťročnému minimu, čo oslabuje nádeje výrobcov na oživenie dopytu v tomto roku. Skoršie dáta pritom naznačovala, že by sa mohla situácia aspoň stabilizovať.

04.06.2013 07:55
Fiat 500 1.2 8V Foto:
Ilustračné foto
debata (1)

V Nemecku, ktoré je najväčším automobilovým trhom v Európe, predaj klesol o desatinu na 261 412 vozidiel. Uviedla to tamojšia divízia japonskej automobilky Mazda, ktorá sa odvoláva na údaje spolkového úradu pre registráciu vozidiel KBA. Ten by mal svoju oficiálnu správu zverejniť v utorok.

Predaj áut vo Francúzsku v máji podľa oficiálnych údajov zrýchlil medziročné tempo poklesu na 10,3 percenta z aprílového spomalenie na päť percent. Zákazníci čakali na nové modely automobiliek Renault a PSA Peugeot Citroën, oznámila v pondelok francúzska automobilová asociácia CCFA. Tá za celý tento rok čaká pokles francúzskeho trhu o osem percent.

V Taliansku sa predaj automobilov v máji znížil o takmer osem percent. V Španielsku klesol o 2,6 percenta, zatiaľ čo v apríli zaznamenal prvý nárast od vlaňajšieho augusta.

Automobilky teraz v Európe zápasia s dôsledkami hospodárskych problémov, ktoré sú výsledkom dlhovej krízy v eurozóne. Problémy výrobcom spôsobujú aj nadbytočné výrobné kapacity.

Nádeje na koniec prepadu dopytu minulý mesiac priniesla správa Európskeho združenia výrobcov automobilov (ACEA), podľa ktorej predaj automobilov v Európskej únii v apríli stúpol takmer o dve percentá na 1,038 milióna vozidiel. Zaznamenal tak prvý medziročný nárast od septembra 2011. Toto oživenie však bolo iba technické, pretože za ním stál vyšší počet pracovných dní pripadajúcich na tohtoročný apríl.

1 debata chyba