Komisia potešila Samsung, zakázala predaj starších prístrojov od Apple

Americká Komisia pre medzinárodný obchod (ITC) zakázala v utorok firme Apple predaj niektorých jej starších iPhonov a iPadov na území USA. Pri ich výrobe totiž podľa ITC porušila patent vlastnený konkurenčnou juhokórejskou firmou Samsung Electronics. ITC o tom informovala na svojej internetovej stránke.

05.06.2013 06:37
debata (1)

Zákaz sa týka modelov iPhone 4, iPhone 3GS, iPad 3G a iPad 2 3G vyrobených pre amerického telekomunikačného operátora AT&T, ktoré Apple dováža zo svojich tovar v Ázii. Opatrenie musí do 60 dní potvrdiť podpisom americký prezident Barack Obama. Ak dovtedy na neho neuvalí veto, začne podľa agentúry Reuters platiť.

Napríklad mobilné telefóny iPhone 4 sú podľa agentúry AP zostavované v Číne a patria k najstarším, ktoré sú ešte stále vo výrobe. Ich výroba sa začala v roku 2010.

Ide o patent na bezdrôtovú technológiu 3G, teda tretej generácie mobilných telefónov schopných prenášať telefónne hovory aj dáta, vrátane e-mailov a textových správ. To je nevyhnutné na udržanie interoperability daných zariadení, teda k zabezpečeniu schopnosti rôznych systémov vzájomne spolupracovať.

Komisia zvrátila predbežné rozhodnutie sudcu ITC Jamesa Gildeyho z vlaňajšieho septembra, v ktorom tvrdil, že Apple patenty Samsungu neporušil.

„Sme sklamaní, že komisia svoje skoršie rozhodnutie zrušila, a máme v pláne sa odvolať. Dnešné rozhodnutie nemá vplyv na dostupnosť produktov Apple v Spojených štátoch,“ uviedla vo vyhlásení hovorkyňa Apple Kristin Huguetová.

Samsung oznámil vo svojom komuniké, že rozhodnutie ITC potvrdilo tradíciu Apple parazitovať na technologických inováciách juhokórejskej spoločnosti.

„Naše výskumy a vývoj trvajúci desiatky rokov v oblasti mobilných technológií bude pokračovať a budeme aj naďalej ponúkať inovatívne produkty spotrebiteľom v Spojených štátoch,“ dodal.

Apple a Samsung vedú od apríla 2011 niekoľko právnych sporov ohľadom patentov súvisiacich s inteligentnými mobilnými telefónmi a počítačovými tabletmi. Právnu bitku odštartoval Apple, keď obvinil Samsung, že „otrocky“ kopíruje jeho prístroje iPhone a iPad. Samsung na to reagoval žalobami na Apple.

1 debata chyba