Rímsky klub opäť varuje svet správou Vydrancovaná planéta

Moderná civilizácia je závislá na rope, vzácnych zeminách a fosfátoch, zásoby týchto surovín by však mohli byť v blízkej dobe vyčerpané. Vyplýva to podľa agentúry DPA zo správy Rímskeho klubu s názvom Vydrancovaná planéta.

06.06.2013 17:17
zemeguľa, planéta, Zem
Ilustračné foto
debata (7)

Rímsky klub si získal celosvetovú pozornosť v roku 1972 svojou správou Medze rastu. Tá tiež upozorňovala, že svet stojí pred vyčerpaním prírodných zdrojov, predovšetkým ropy.

Rímsky klub v piatkovej správe upozorňuje aj na nebezpečenstvo kolapsu ekosystému. Ťažba ropy a zemného plynu podľa Rímskeho klubu bude čoskoro natoľko energeticky náročná, že sa prestane vyplácať.

„Už teraz spotrebováva ťažobný priemysel desať percent palív vyrobených z ropy,“ upozornil taliansky chemik Ugo Bardi, ktorý je jedným z autorov správy.

Dôsledky hospodárskej činnosti, ako sú napríklad skleníkové plyny, podľa Bardiho úplne zmenia tvár planéty Zem. „Urobí z nás obyvateľov novej planéty. Planéty s celkom odlišnými klimatickými podmienkami a menšou dostupnosťou prírodných zdrojov,“ uviedol Bardi.

Upozornil, že bez fosílnych palív by sa svet mohol vrátiť späť k poľnohospodárskej spoločnosti. Aj keby sa podarilo získať dostatok alternatívnych zdrojov pre výrobu elektriny, musel by sa podľa neho nový systém vzdať napríklad tradičnej automobilovej a leteckej dopravy, píše DPA.

Viceprezident rímskeho klubu Ernst-Ulrich von Weizsäcker zdôraznil, že veľká časť prognóz z viac ako 40 rokov staré správy Medze rastu sa naplnila. „Problémy si nezmenšili, ale zväčšili,“ dodal.

7 debata chyba