Waze má skončiť v rukách spoločnosti Google za 1,1 miliardy USD

Americký internetový gigant Google sa chystá za približne 1,1 miliardy dolárov kúpiť izraelskú spoločnosť Waze. S odvolaním sa na informovaný zdroj to v pondelok uviedla agentúra Bloomberg, ktorá už na zámery spoločnosti Google pred časom upozornila.

10.06.2013 09:28
Google Foto:
Ilustračné foto
debata

Waze sa venuje mobilnwj satelitnej navigácii a okrem Google sa o neho zaujíma aj niekoľko ďalších firiem, vrátane prevádzkovateľa americkej komunitnej siete Facebook.

Mapy a navigačné služby sú pre technologické firmy pomerne dôležité. Používatelia komunikačných technológií sa totiž odvracajú od osobných počítačov a čím ďalej viac používajú inteligentné mobilné telefóny a počítačové tablety. Facebook aj Google sa snažia tento trend podchytiť a včas sa v tomto segmente etablovať.

Waze využíva satelitné signály z inteligentných mobilných telefónov svojich členov, čo jej umožňuje vytvárať mapy a zhromažďovať dopravné informácie. Tie potom zdieľajú používatelia medzi sebou, vďaka čomu tak získajú dopravné informácie v reálnom čase.

Spoločnosť Waze vznikla pred štyrmi rokmi a v súčasnej dobe má zhruba 47 miliónov užívateľov. Google by podnik mohol pomôcť pridať niektoré prvky do jeho mapovacích služieb a zvýšiť v tomto sektore náskok pred konkurenčnou spoločnosťou Apple.

Podľa zdrojov sa Google blíži k dohode o kúpe.

debata chyba