Štáty G8 sľúbili podporiť rast a bojovať proti daňovým únikom

Podporu hospodárskeho rastu a zamestnanosti, ale aj snahu o väčšiu transparentnosť pri odvádzaní daní predovšetkým zo strany nadnárodných spoločností sľúbili hlavy štátov G8 v závere dvojdňového summitu v Severnom Írsku.

19.06.2013 00:00
Peniaze, dolár, jen, euro, libra Foto:
Ilustračné foto
debata

Oživenie globálnej ekonomiky, ktorej vyhliadky podľa nich zostávajú slabé, chcú zabezpečiť ďalšou podporou dopytu a stabilizáciou verejných financií.

K oživeniu hospodárskeho rastu by ale mala naďalej prispievať menová politika centrálnych bánk, ktoré by sa mali snažiť aj o zabezpečenie cenovej stability v domácej ekonomike. Práve úloha centrálnych bánk mala byť podľa očakávaní jednou z hlavných tém summitu.

Naštartovať rast by podľa štátov G8 mohlo pomôcť aj odstránenie obchodných bariér a nadmernej byrokracie. Príkladom má byť plánovaná dohoda o zóne voľného obchodu medzi USA a Európskou úniou. Začatie obchodných rokovaní, ktorých výsledkom by mohla byť najväčšia zóna voľného obchodu na svete, európski a americkí lídri slávnostne oznámili v pondelok.

V boji proti daňovým únikom lídri G8 podporujú zavedenie celosvetového systému zdieľania údajov medzi daňovými úradmi. Spoločnosti by podľa nich mali byť nútené odvádzať dane z príjmov tam, kde tieto príjmy vznikli. Úrady by vraj tiež mali získať prístup k údajom o vlastníckej štruktúre spoločností.

Lídri krajín G8 sa však vyjadrili aj k spoločnostiam, ktoré sa zaoberajú ťažbou surovín. Tie by podľa nich mali vládam poskytovať prehľad o svojich platbách, aby sa predovšetkým v krajinách s rozvíjajúcimi sa ekonomikami zabránilo tomu, že z nerastného bohatstva bude mať úžitok len politická elita a zahraničné koncerny.

Okrem toho štáty G8 sľúbili pokračovať v boji proti svetovej chudobe. S konkrétnymi novými prísľubmi pomoci však podľa agentúry DPA neprišli.

debata chyba