Veterinári už testujú poľské kurčatá

Potravinoví inšpektori začali odoberať vzorky z poľskej hydiny a hydinových výrobkov, aby zistili, či neobsahuje zvyšky antibiotík.

24.06.2013 20:00 , aktualizované: 25.06.2013 08:00
kurča, kura, hydina Foto:
Ilustračné foto
debata (23)

Podnetom na mimoriadnu kontrolu boli informácie poľskej televíznej stanice TVN 24, podľa ktorej poľskí farmári nekontrolovane pridávajú antibiotiká hydine a dobytku, aby zvieratá rýchlejšie priberali.

Poľská veterinárna služba sa k najnovšiemu potravinovému škandálu ešte nevyjadrila. Slovensko však televíznu reportáž, v ktorej sa 24 z 25 farmárov priznali k tomu, že cielene používajú antibiotiká na zrýchlenie výkrmu kurčiat, zobralo vážne.

„Začali sme s previerkou ambulantných predajcov potravín, obchodných sietí, ako aj spracovateľských podnikov dovážajúcich poľskú hydinu,“ povedal ústredný riaditeľ Štátnej veterinárnej a potravinovej správy Jozef Bíreš. Dôvodom sú obavy, že mäso obsahujúce čo i len stopové množstvá antibiotických liečiv môže ohrozovať zdravie ľudí.

Používanie antibiotík v chovoch zvierat sa stalo podľa profesora Bíreša celosvetovým problémom. Antibiotiká totiž nielen pomáhajú liečiť zápalové ochorenia zvierat, ale stimulujú aj ich rast. Na svetových aj národných trhoch, kde sa súťaží najmä cenou potravín, sa niektorí výrobcovia nerozpakujú použiť aj podpásové metódy chovu. Primiešanie antibiotík do krmív ako stimulátorov rastu patrí medzi najbezohľadnejšie spôsoby chovu hydiny.

„Viacerí odborníci upozornili, že skoršie dospievanie mládeže a rôzne hormonálne disbalancie (poruchy) a alergie môžu byť spôsobené práve zvyškami antibiotík v potravinách. Tie sa dlhodobo hromadia v ľudskom organizme v dôsledku konzumácie mäsa a mäsových výrobkov zo zvierat, ktorým boli podávané antibiotiká s cieľom urobiť biznis s mäsom ešte prosperujúcejší,“ povedal Bíreš.

Poľsko v posledných rokoch čelí množstvu potravinových káuz. Krajina v posledných rokoch prudko aj zásluhou dobre využitých europodpôr zvýšila výrobu potravín a domáci trh je jej už pritesný. „Poliaci vyrábajú o 40 až 50 percent viac hydiny ako sami skonzumujú. Posledná kauza však ukazuje na to, že produktívnosť sa neopiera o férové spôsoby chovu a spracovania hydiny,“ upozorňuje šéf Únie hydinárov Timotej Husár.

Slovenskí spotrebitelia poľskú hydinu najčastejšie nakupujú priamo z poľských pojazdných predajní mäsa alebo si ju často dávajú ako hlavný chod v zariadeniach spoločného stravovania. Poliaci podľa Husára z týchto podnikov vytlačili slovenských dodávateľov, pretože sú lacnejší. „Predávajte bez DPH a budeme brať aj od vás,“ hovoria majitelia reštaurácií a podnikov verejného stravovania slovenským hydinárom.

V rámci preventívnych kontrol sa testujú aj poľské potraviny. Vlani zachytili veterinári zásielku medu, ale aj hydiny, ktorá obsahovala zvyšky antibiotík a okamžite ju vrátili. V apríli tohto roku urobil mimoriadnu kontrolu na vysledovateľnosť pôvodu mäsa aj Úrad verejného zdravotníctva. „Zvyšky antibiotík sme však pri tejto kontrole nenašli,“ povedala pre Pravdu hovorkyňa úradu Lenka Skalická.

Najnovší škandál, na ktorý upozornila poľská investigatívna žurnalistika, vrhá tieň podozrenia na praktiky požívané v poľskom poľnohospodárstve. Už aj vzhľadom na to, že v jeseni roku 2011 sa na Slovensku preverovalo používanie rastového hormónu zilpaterol v krmivách pre kurčatá, ktoré vyrobili v Poľsku, je dôležité preveriť, aká je skutočná zdravotná neškodnosť poľských kurčiat.

© Autorské práva vyhradené

23 debata chyba