INEKO ponúka 150 konsolidačných opatrení, aj DPH na 22 percent

S cieľom zvýšiť dlhodobú udržateľnosť verejných financií ponúka inštitút INEKO verejnosti databázu 150 konsolidačných opatrení. Ich hodnotenia sa zúčastnilo 18 ekonomických analytikov z mimovládneho sektora a z finančných verejných aj súkromných inštitúcií.

01.07.2013 16:25
Kalkulačka, ekonomika, graf, dane Foto:
Ilustračné foto
debata (12)

Ako uviedol inštitút, Slovensko vlani prelomilo prvú dlhovú brzdu, ktorú definuje ústavný zákon o rozpočtovej zodpovednosti. Ministerstvo financií minulý týždeň oznámilo neočakávaný výpadok verejných financií vo výške 347 mil. eur v roku 2013, čo zodpovedá 0,5 % hrubého domáceho produktu (HDP) a 611 mil. eur v roku 2014 (0,8 % HDP).

Podľa Rady pre rozpočtovú zodpovednosť by bez prijatia ďalších rozpočtových opatrení mohlo nastať spomalenie hospodárskeho rastu, nárast nezamestnanosti a následne aj riziká pre demokraciu. Hoci sa názory odborníkov na riešenia rôznia, podľa INEKO sa všetci zhodujú na potrebe konsolidačných opatrení, ktoré by znížili deficit verejných financií na dlhodobo udržateľnú úroveň.

Jednotlivé opatrenia sú pre verejnosť prístupné na webovej stránke INEKO. Za opatrenia s najväčším konsolidačným potenciálom INEKO považuje zvýšenie dane z pridanej hodnoty na 22 %, či obmedzenie poskytovania poľnohospodárskych stimulov. Najväčšiu mieru súhlasu si získalo znižovanie dotácii z eurofondov, či spustenie privatizácie Cargo Slovakia. Naopak, za politický najpriechodnejšie sa považuje zavedenie odpočítateľných položiek pre sociálne a zdravotné odvody.

12 debata chyba