V poľskej kuracine našli antibiotiká

Obavy slovenských potravinárskych inšpektorov, že v poľskej hydine sa môžu nachádzať zvyšky antibiotík, sa potvrdili. V kuracích prsiach, ktoré doviezli do popradskej predajne spoločnosti JOMI z poľského Nowého Targu, objavili veterinári 367 mikrogramov ciprofloxacínu a enrofloxacínu. Je to takmer štvornásobne vyššie množstvo, ako pripúšťa limit.

01.07.2013 20:00 , aktualizované: 02.07.2013 08:00
debata (8)

Okamžite po tomto náleze varovalo ministerstvo pôdohospodárstva všetkých spotrebiteľov, aby toto hydinové mäso nekonzumovali. „Ak si ho ľudia zakúpili, môžu ho vrátiť do predajne a požadovať náhradu,“ povedal pre Pravdu ústredný riaditeľ Štátnej veterinárnej a potravinovej správy Jozef Bíreš.

Antibiotikum enrofloxacin je podľa Ivana Kostúra zo Slovenskej asociácie aviárnej medicíny síce povolené na liečenie hydiny, ale určite nie na zvyšovanie prírastkov. Účinná zložka antibiotika enrofloxacin patrí podľa Kostúra medzi silnejšie protizápalové lieky, ktoré sa predpisujú po dôkladnej diagnóze. V humánnej medicíne si lekári dobre zvážia, či ho použijú. Ak liek obsahuje kuracina, môže sa pri liečbe zápalov dýchacích ciest ľudí, ktorí konzumovali antibiotikované kurčatá, stať neúčinným.

Kostúr predpokladá, že poľskí farmári mali zrejme problémy s hynutím kurčiat. „Podali im antibiotiká, ale nedodržali ochrannú lehotu, ktorá je najmenej deväť dní od podania lieku. Za tento čas by sa antibiotiká mali v tele kurčiat rozpadnúť. Ak sa tak nestalo, neboli dodržané princípy liečby, čo vydáva svedectvo o tom, ako funguje veterinárna kontrola u susedov,“ hovorí Kostúr.

Minister pôdohospodárstva Ľubomír Jahnátek ešte minulý týždeň nariadil hĺbkovú kontrolu predajní, distribútorov a spracovateľov poľskej hydiny. Podnetom na ňu bola správa poľskej televízie TVN 24, ktorá upozornila, že poľskí farmári nekontrolovane používajú v chove hydiny antibiotiká. Z vyše osemdesiatich vzoriek bolo otestovaných okolo 60. „Máme ešte nejaké podozrivé vzorky, o výsledku testov budeme verejnosť priebežne informovať,“ povedal Bíreš.

Slovenská veterinárna služba správu o náleze vysoko nadlimitného množstvo antibiotík okamžite zaradila do európskeho systému rýchleho varovania. Pre všetky členské krajiny je to signál, aby si dali pozor na dodávku poľskej hydiny z Nowého Targu. Pre slovenských veterinárov zasa z tohto zistenia vyplynula úloha, aby preventívne preverili, do ktorých ďalších predajní sa mäso od dodávateľa BB Marcin Borowicz mohlo ešte dostať.

Hydinu s vysokým obsahom zvyškov antibiotík označil Jozef Bíreš za zdraviu škodlivý výrobok. „Takéto mäso narušuje ľudský organizmus a alergizuje ho. Predovšetkým však znižuje účinnosť antibiotík u ľudí, pretože mikróby si na liečivo, ktoré sa cez potraviny dostáva do ľudského tela v malých množstvách, jednoducho zvyknú,“ upozornil na najväčšie nebezpečenstvo antibiotikovaných potravín.

Šéf slovenského potravinového dozoru odporučil slovenským spotrebiteľom, aby boli pri nákupoch hydiny, ktorá sa vo svete produkuje v státisícoch ton, maximálne pozorní. „Absolútnu istotu majú len pri slovenských chovoch, ktoré sú pod stálou veterinárnou kontrolou,“ povedal Bíreš.

Poľsko celý minulý týždeň neinformovalo Slovensko o tom, ako rieši antibiotikový škandál. Včera poľské veľvyslanectvo poslalo oficiálne stanovisko, že v krajine sú vykonávané kontroly v 500 podnikoch zameraných na liečbu zvierat, v ktorých bol zistený najväčší obrat s antibiotikami na základe údajov nazhromaždených Veterinárnou inšpekciou od veľkoobchodov zaoberajúcich sa predajom farmaceutických veterinárnych výrobkov.

PIANO

Prečítajte si aj glosu Mariána Repu Jedlo jedom. Ak si chcete prečítať tento článok, zaregistrujte sa v systéme plateného obsahu Piano.

Poľský hlavný veterinárny lekár ubezpečil, že program Nulová tolerancia pre nelegálne používanie antibiotík v Poľsku sa realizuje už niekoľko rokov. V roku 2012 bolo celkovo vykonaných 1 366 kontrol vo farmaceutických veľkoobchodoch, veterinárnych liečebniach a zoo obchodoch. Až 77 prípadov postúpili orgánom činným v trestnom konaní.

© Autorské práva vyhradené

8 debata chyba