Stavba nemocnice cez PPP má svoje riziká, upozorňujú analytici

Výstavba novej univerzitnej nemocnice v Bratislave formou verejno-súkromného partnerstva (PPP projekt) prináša so sebou aj isté riziká, upozorňujú analytici.

02.07.2013 09:22
lekár, zdravotníctvo, lieky
Ilustračné foto
debata (7)

Na druhej strane súhlasia s ministerstvom zdravotníctva, že v štátnom rozpočte nie sú na takýto projekt peniaze a súkromný investor je schodnou a pravdepodobnou cestou, ako ho prefinancovať.

Podľa analytika Health Policy Institute (HPI) Tomáša Szalaya by sa však Slovensko malo inšpirovať PPP projektmi v oblasti zdravotníctva v zahraničí. „Vo Veľkej Británii je postavených veľa nemocníc formou PPP projektov. Nemajú z toho úplne najlepšiu skúsenosť, lebo tie podmienky a zmluvné vzťahy, ktoré si nastavili so súkromnými investormi sú nevýhodné pre štát,“ uviedol Szalay. Slovensko sa tak podľa neho musí vyvarovať toho, že súkromník bude mať garantovaný profit a riziká bude znášať štát alebo zdravotné poisťovne.

Analytik INEKO Peter Goliaš zase upozorňuje na riziko, že sa vláda pokúsi garantovať súkromnému partnerovi príjmy cez dlhodobý kontrakt so zdravotnými poisťovňami, pričom tieto nové výdavky poisťovní nevykompenzuje zastavením platieb súčasným nemocniciam. „V takom prípade by ale projekt mal byt zahrnutý do verejnej bilancie, a teda aj do verejného dlhu,“ konštatuje Goliaš. Ako pokračoval, poskytovatelia majú dostávať peniaze podľa toho, akí sú efektívni a nie na základe dlhodobého kontraktu.

Problém v takomto prístupe vidí aj Szalay. „Dlhodobé zagarantovanie kontraktu bez ohľadu na kritériá kvality a ceny považujem za diskrimináciu voči ostatným poskytovateľom, ktorí by možno dokázali tú istú starostlivosť poskytnúť kvalitnejšie, možno lacnejšie,“ uviedol analytik HPI.

Szalay víta rozhodnutie rezortu zdravotníctva nepokračovať v projekte Rázsochy, ktorý podľa neho nie je životaschopný, nakoľko dnes sú už potreby zdravotníctva niekde inde ako pred rokmi, keď vznikol. Dokument ministerstva zdravotníctva hodnotí pozitívne, súhlasí s tým, že Bratislava potrebuje novú nemocnicu. „Mickiewiczova a Kramáre sú za svojou životnosťou a Mickiewiczova určite a Kramáre vo veľmi skorom čase by mali byť zatvorené,“ povedal Szalay. Projekt je zatiaľ len vo fáze zámeru, podľa neho však nová nemocnica určite raz bude. „Nehovorím, že práve z toho mráčika zaprší, ale určite vyrastie, lebo situácia minimálne v dvoch spomínaných nemocniciach je neúnosná po hygienickej i po stavebnej stránke,“ uviedol analytik HPI. Výstavbu odhaduje na štyri až šesť rokov.

Podľa Goliaša by zase vláda mala zostaviť a zverejniť analýzu, kde vyčísli, či je vhodné stavať novú nemocnicu alebo prevádzkovať súčasné zariadenia a porovnať finančné náklady a výnosy každej alternatívy. To všetko vrátane dostavby Rázsoch.

Predpokladané náklady na výstavbu novej nemocnice predpokladá ministerstvo zdravotníctva vo výške 250 mil. eur, čo má byť polovica zo sumy, ktorú by si vyžiadala dostavba Rázsoch.

7 debata chyba