Draghi zopakoval, že ECB bude dlho držať rekordne nízke sadzby

Prezident Európskej centrálnej banky (ECB) Mario Draghi v pondelok potvrdil záväzok banky ponechať úrokové sadzby na rekordných minimách. Nechcel však hodnotiť dopad, aký môže na trhy mať vyhlásenie ECB o budúcom vývoji menovej politiky z minulého týždňa.

09.07.2013 08:45
Mario Draghi Foto:
Mario Draghi
debata

„Uvidíme, aká bola, je a bude reakcia trhov na toto vyhlásenie,“ povedal Draghi europoslancom. Otvorenú tak nechal otázku, či ECB môže urobiť viac, ak by tento pokus o presvedčenie finančných trhov nestačil. Informáciu o budúcom smerovaní menovej politiky však Draghi označil za zostrenie komunikácie centrálnej banky a zopakoval postoj Rady guvernérov, ktorá „očakáva, že kľúčové úrokové sadzby ECB ostanú na súčasnej alebo nižšej úrovni ešte dlhší čas“. Hoci sa nenechal zatiahnuť do diskusie o tom, čo „dlhší čas“ presne znamená, neskôr vyhlásil, že úrokové sadzby sa určite nebudú zvyšovať „v dohľadnom čase“.

ECB vo štvrtok upustila od svojej tradičnej politiky nevyjadrovať sa k budúcim úrovniam úrokových sadzieb a informovala, že dlhší čas zachová úrokové sadzby na súčasných alebo rekordne nízkych úrovniach. Banka tak prvýkrát využila takzvané „informovanie vopred“, ku ktorému ju viedla volatilita na trhoch spôsobená zverejnením plánu amerického Fedu na postupné ukončenie programu menových stimulov.

ECB svoju hlavnú úrokovú sadzbu vo štvrtok ponechala na rekordne nízkej úrovni 0,5 %, 23-členná Rada guvernérov však preberala aj možnosť jej ďalšieho zníženia, povedal tiež Draghi.

debata chyba