Čínska ekonomika spomaľuje, rástla o 7,5 percenta

Hospodársky rast Číny v druhom štvrťroku 2013 medziročne spomalil na 7,5 %, pričom ide o druhý kvartál spomaľovania za sebou. Vyplýva to z oficiálnych údajov zverejnených v pondelok.

15.07.2013 07:54
Čína, juan, mena, peniaze Foto:
Ilustračné foto
debata (3)

Výsledky za druhý štvrťrok, ktoré zverejnil čínsky štatistický úrad, sú v súlade s očakávaniami trhu. Analytici podľa prieskumu agentúry Reuters očakávali spomalenie ekonomiky, keďže na jej výkon a objem investícií dolieha slabý dopyt zo zámoria.

Oficiálne údaje tiež ukazujú, že výkon priemyslu v júni medziročne narástol o 8,9 % a investície do fixných aktív v prvom polroku rástli o 20,1 %. Maloobchodné ceny v júni narástli o 13,3 % a spotrebiteľská inflácia sa zrýchlila na 2,7 %, čo je síce viac, než sa očakávalo, stále však pod vládnym cieľom 3,5 %.

Nový čínsky premiér Li Kche-čchiang už viackrát zdôraznil že chce stavať ekonomické reformy nad rýchly hospodársky rast, čo znamená, že Peking sa pravdepodobne nebude ponáhľať s navrhovaním stimulov na oživenie ekonomiky, ktorá sa už dlhší čas spomaľuje. Druhá najväčšia ekonomika sveta v prvom štvrťroku 2013 rástla tempom 7,6 %. Oficiálny vládny cieľ hospodárskeho rastu na rok 2013 je 7,5 %, čo je z globálneho pohľadu ambiciózne, pre Čínu by to však znamenalo najpomalší rast za posledných 23 rokov.

3 debata chyba