E.ON odstaví paroplynovú elektráreň v Malženiciach. Nezarába

Nemecká energetická spoločnosť E.ON odstaví z prevádzky svoju paroplynovú elektráreň s výkonom 430 megawattov v slovenskej obci Malženice. Elektráreň podľa vyhlásenia firmy nie je zisková.

15.07.2013 18:38
Elektráreň Malženice Foto:
Paroplynová elektráreň (vľavo) pri Malženiciach a za ňou v pozadí chladiace veže jadrovej elektrárne v Jaslovských Bohuniciach.
debata (8)

E.ON uviedol, že za súčasných podmienok nie je prevádzka elektrární na plyn v Európe ekonomický. Môže za to neriadený silne dotovaný rast obnoviteľných zdrojov energie a zrútenie systému obchodovania s emisnými kvótami v EÚ. Pre recesiu klesol v Európe aj dopyt po elektrine.

E.ON už v máji naznačil, že plánuje elektráreň v Malženiciach v okrese Trnava, zavrieť. Elektráreň bola uvedená do prevádzky v januári 2011. Od tej doby bola v prevádzke spolu len 5600 hodín. E.ON však pôvodne plánoval, že elektráreň bude v prevádzke najmenej 4000 až 5000 hodín ročne, napísala agentúra Reuters.

Paroplynové elektrárne sú považované oproti klasickým tepelným elektrárňam za ekologickejšie zdroje energie, pretože majú vyššiu účinnosť a nižšie emisie. Môžu rýchlo regulovať svoj ​​výkon, preto sú výhodné aj pre elektrickú prenosovú sústavu. Nevýhodou je, naopak, ich závislosť od dodávok plynu z Ruska.

8 debata chyba