Plat bankára ľudí pobúril

Správa o tom, že nemenovaný bankár zarobil na Slovensku v roku 2011 dva milióny eur, bežných pracujúcich pobúrila. Zrejme ide o najvyšší plat v krajine spomedzi ľudí v zamestnaneckom pomere.

17.07.2013 20:00 , aktualizované: 18.07.2013 08:00
milionár, peniaze, euro, boháč, podnikateľ,... Foto:
Ilustračné foto
debata (123)

Bankár si z daného platu za mesiac môže v Bratislave kúpiť dva byty, kým ľudia s priemerným platom spravidla hypotéku na 3-izbový byt v hlavnom meste splácajú celý svoj pracovný život.

Informáciu o plate bankára zverejnil Európsky bankový úrad. Na Slovensku mali plat viac ako milión eur dvaja bankári, v Európe ich bolo vyše 3-tisíc. Správa na internete vyvolala búrlivú diskusiu Slovákov. Väčšina diskutujúcich takúto mzdu označila za nehoráznu.

„Môžem sa rozčuľovať nad platom bankárov či manažérov. Ale ako to zmením?“ poukazuje na slovenskú realitu 46-ročná Michalovčanka Mária, ktorá pracuje na východe krajiny v tamojšom závode už vyše dvadsať rokov.

Pred rokom ju vo firme povýšili na majsterku výroby, momentálne zarába v čistom okolo 500 eur mesačne. Povýšením si k platu prilepšila, no pribudlo jej aj práce navyše. „Teraz musím odrobiť aj viac nočných zmien, ešte stále pracujem aj cez sviatky. Na výplate sa mi sviatky odrazia v podobe asi 30 eur navyše. Som však rada, že mám vôbec robotu,“ dopĺňa.

Prípad pani Márie a nemenovaného bankára ukazuje, že medzi platmi môžu byť obrovské rozdiely, aj keď dvaja ľudia pracujú najlepšie, ako vedia. Spomínaný bankár mohol zarobiť napríklad na provízii za to, že presvedčil niekoho na výhodnú investíciu v obrovskom objeme. Na akciových trhoch sa takto zarobiť dá, ale druhou stranou mince je, že niekto na tom aj prerobí. Daňovníci sa napríklad skladajú na zachraňovanie krajín eurozóny postihnutých dlhovou krízou a investori sa zase snažia zarobiť na vývoji akcií, ktorý s krízou súvisí. Aj preto podľa verdiktu Európskej komisie budú môcť bankári od budúceho roka dostávať každoročné prémie len do výšky ich jedného až dvoch ročných platov.

Rekordný plat bankára je na míle vzdialený od bežných platov. Na východe krajiny ľudia v manažmente zarábajú podľa údajov portálu profesia.sk za mesiac priemerne 2 500 eur. V priemere však platy bankárov nie sú na Slovensku najvyššie.

Napríklad úverový špecialista či manažér v bankách na východe podľa portálu platy.sk zarobí mesačne v priemere asi 1 000 eur. Stále to však nedosahuje ani polovičnú úroveň toho, čo môžu zarobiť manažéri v bratislavských IT spoločnostiach.

„Najlepšie platené zamestnanecké pozície sú pozície administrátorov a developerov v IT technológiách, pozície obchodníkov a topmanažérov vo farmaceutickom priemysle alebo niektorých úrovniach finančnej sféry. Pri týchto pozíciách sa platy bežne pohybujú vo výške 5 000 eur za mesiac,“ hovorí Pavol Žuffa z personálnej agentúry AuJob. Dodáva, že tieto platy sú porovnateľné so mzdami ľudí na podobných pozíciách v západných krajinách.

Systém v bankách je teraz nastavený tak, že pri investovaní sú odmeny pri podstupovaní nadmerných rizík veľmi lákavé, ale pri problémoch bankár rýchlo stratí dôveru klientov. Bez nej sa mu ťažko prežíva.

„Z môjho pohľadu pokiaľ spoločnosť vykonáva investičné aktivity na vlastné riziko, resp. na riziko klientov, ktorí o ňom vedia, tak keď skutočne dokáže portfólio manažér a tím okolo neho nájsť pre peniaze klientov výrazne vyššie zhodnotenie ako konkurencia, tak sú jeho odmeny v poriadku,“ hovorí broker Kamil Boros z X-Trade Brokers. Ako však dodáva, pokiaľ riziko strát preberajú na seba daňoví poplatníci, ako sme dnes pri väčších bankách svedkami, tak vysoké odmeny v žiadnom prípade v poriadku nie sú.

„Je to pekný príklad toho, ako štátne zásahy do trhu prerozdeľujú zdroje k tým, ktorých prínos pre prosperitu spoločnosti tomu nezodpovedá. Hocikto, kto má šťastie, dokáže pri vysokom riziku dosiahnuť vysoké zhodnotenie. A keď to riziko znáša niekto iný, tak sa to robí oveľa jednoduchšie,“ dopĺňa Boros.

© Autorské práva vyhradené

123 debata chyba