Za miliónovými platmi bankárov stoja politici

Za skutočnosť, že vyše 3-tisíc bankárov v Európe zarobilo za rok viac ako milión eur, môže nepriamo politikmi presadzované tlačenie peňazí.

18.07.2013 13:36
peniaze, euro, eurá, bankovky, mince, úver,... Foto:
Ilustračné foto
debata (5)

Vzniká tak situácia, keď dosiahnutý zisk patrí vybraným jednotlivcom, kým na straty sa skladajú celé štáty, ktoré sa tak snažia odvrátiť krízu. V roku 2011 mali plat vyše milióna eur aj dvaja bankári na Slovensku. Príležitostí na zárobok bolo v poslednom čase dosť. Bankári pritom dostávajú odmenu, ak dostatočne zhodnotia investované peniaze.

„Trhy veľmi výrazne rástli pre uvoľnenú menovú politiku centrálnych bánk,“ povedal Ronald Ižip, analytik spoločnosti TRIM Broker. Konkrétne americká centrálna banka každý mesiac uvoľní do ekonomiky približne 85 miliárd dolárov. Podľa Erica Maskina, nositeľa Nobelovej ceny za ekonómiu, práve takáto uvoľnená menová politika dokáže naštartovať krízou sužované hospodárstvo. V Spojených štátoch amerických tak aktuálne nezamestnanosť klesla na 7,6 percenta, kým, naopak, v šetriacej eurozóne vzrástla na 12,1 percenta.

Lacnými peniazmi hnaný rast prináša okrem zotavovania ekonomiky aj vysoké platy obchodníkov s cennými papiermi. „U nás vo firme sú tiež ľudia, ktorí tento rok budú mať šesťcifernú eurovú odmenu. Odmeny za sprostredkovanie klientov sú v bankovníctve stanovené percentom zo získaných peňazí. Stačí, aby bankár našiel za rok klientov, ktorí sú ochotní nakúpiť akciové fondy za približne 100 miliónov eur a výplatu presahujúcu 1 milión eur má doma. Keby dotiahol 1 miliardu eur klientskych vkladov, tak dostane minimálne 10 miliónov eur,“ uviedol analytik spoločnosti Colosseum Boris Tomčiak. Vysoké platy sú podľa brokerov predovšetkým pri investíciách do akcií firiem či celých odvetví ekonomiky.

Obchodníci s cennými papiermi musia na získanie vysokých miezd vedieť nakupovať výhodné investície. „V roku 2011 sa darilo najmä investícii do štátnych a podnikových dlhopisov. Takisto zlato zhodnotilo v priebehu roku na historické maximum,“ priblížil Tomčiak. Neuveriteľné zisky dokázali generovať akcie niektorých firiem aj v roku 2012. Z európskych firiem je to prípad belgickej finančnej skupiny KBC Groeb, ktorej rast akcií v roku 2012 dosiahol 169,6 percenta, či americkej developerskej spoločnosti PuteGroup INC so zhodnotením až o 194,6 percenta.

Podľa analýzy Saxo Bank sa dalo zarobiť pri uplatňovaní stratégie návratu hodnôt k svojím priemerom. To znamená nakupovať akcie podhodnotených firiem, ktoré s najväčšou pravdepodobnosťou začnú dosahovať zisk pre dostatok lacného kapitálu v ekonomike. „Príkladom fungovania tejto stratégie môže byť Bank of America, ktorá bola v roku 2011 jednou z najhorších investičných akcií. Vďaka razantným krokom, medzi inými hromadnému prepúšťaniu naprieč rôznymi divíziami banky, sa jej podarilo svoju pozíciu obrátiť,“ povedal Teis Kunthsen zo Saxo Private Bank. Akcie Bank of America tak v minulom roku vzrástli o 105,3 percenta.

Na Slovensku sú však aj prípady vysokých strát pri neúspešnom obchodovaní na burze. Dnes už na domácom trhu nepôsobiaca Dexia banka prerobila v roku 2008 približne 82 miliónov eur na istení obchodov v africkej mene, čo je jedna z najvyšších strát v histórii slovenského bankovníctva.

© Autorské práva vyhradené

5 debata chyba
Viac na túto tému: #mzda #plat #peniaze #banky