Štát rokuje o predaji podielu v Slovak Telekome

Slovenská vláda rokuje s nemeckou firmou Deutsche Telekom o predaji svojho menšinového podielu v telekomunikačnom operátorovi Slovak Telekom.

19.07.2013 09:30
debata (157)

Informovali o tom v piatok Hospodárske noviny. Nemecká firma má v rukách 51 percent akcií slovenského operátora a na zvyšný podiel má predkupné právo. Podľa skorších informácií by hodnota transakcie mohla dosiahnuť okolo miliardy eur.

„Úvodné stretnutie s nemeckým akcionárom k pripravovanému zámeru odpredaja podielu v Slovenskom Telekomu sa uskutočnilo v júni. Nemecký akcionár vzal informácie na vedomie, no jednoznačne sa nevyjadril, či by o podiel mal záujem,“ povedal denníku hovorca ministerstva hospodárstva Stanislav Jurikovič. Ďalšie rokovania sú naplánované na jeseň.

V prípade uskutočnenia transakcie by išlo o prvý veľký privatizačný projekt terajšej vlády premiéra Roberta Fica. Fico sa síce dlhodobo stavia proti predaju štátneho majetku, už v minulosti však naznačil, že štát by mohol predať podiel v Slovak Telekome, aby získal peniaze na plánované ovládnutie súkromných zdravotných poisťovní.

Predaj 49 percent akcií telekomu rozbehla už bývalá vláda, ale pre jej pád v roku 2011 a vypísanie predčasných parlamentných volieb z transakcie zišlo.

Skupina Slovak Telekom, ktorá poskytuje služby v oblasti pevných liniek i mobilnej komunikácie, vlani znížila čistý zisk o viac ako dve pätiny na 62 miliónov eur. Jej tržby klesli o šesť percent na 837,4 milióna eur. Zhoršenie hospodárenia spoločnosť odôvodnila reguláciou segmentu a konkurenciou na trhu, ako aj zavedením mimoriadnej dane, ktorú vláda vlani uvalila na podniky podnikajúce v regulovaných sektoroch ekonomiky.

157 debata chyba