Potravinová bezpečnosť na Slovensku je nižšia než v Poľsku

Vo svetovom rebríčku potravinovej bezpečnosti, zostaveným výskumníkmi spätými s renomovaným časopisom The Economist, sa Slovensko ocitlo na 37. priečke.

24.07.2013 00:00
mäso, steak, potraviny Foto:
Ilustračné foto
debata (106)

Rebríček 107 krajín s prehľadom vedú USA a Nórsko s viac ako 86 bodmi, zatiaľ čo slovenské potraviny zo 100 možných bodov získali 63,2. Kongo na poslednej priečke má necelých 21 bodov.

PIANO

Prečítajte si aj komentár Jozefa Sedláka Dobrého sa nepreješ. Ak si chcete prečítať tento článok, zaregistrujte sa v systéme plateného obsahu Piano.

Slovensko výrazne strácalo najmä v oblasti, týkajúcej sa sebestačnosti v zásobovaní potravinami, rizík prerušenia dodávok, distribúcie potravín, v tejto skupine kritérií sa posudzuje aj politická stabilita, korupcia, stav cestnej siete, roľnícka infraštruktúra, dostatočná kapacita skladov a ďalšie.

Medzi silné stránky Slovenska patria existujúce nutričné štandardy či vytvorenie prostredia pre nezávadnosť potravín, medzi výzvy napríklad financovanie poľnohospodárskeho výskumu.

Poľské médiá i diplomacia výsledok privítali ako úspech. „Podľa výsledkov sú naše potraviny lepšie ako u všetkých východných susedov a rozhodne prekračujú svetový priemer (53,5 bodu),“ zdôraznil server gazeta.pl a podotkol, že v regióne sú len Česi hodnotení lepšie. Pripomenul tiež, že vlani bolo Poľsko na 24. priečke, ale tohtoročný prieskum zahrnul aj dva nové štáty, Singapur a Írsko, čiže fakticky Poľsko kleslo len o jednu priečku.

Poľské veľvyslanectvo v Prahe v súvislosti so spormi o bezpečnosť poľských potravín upozornilo, že podľa hodnotiteľov zaostalo Poľsko za Českom len o jediný bod. „Vyplýva to z pozitívnych zmien v poľskom systéme kontroly potravín, ktoré výskumníci ocenili zvýšením poľského skóre o 6,9 bodov oproti minulému roku,“ upozornil diplomat Wojciech Belch a dodal, že z hľadiska zdravotnej nezávadnosti potravín bolo Česko aj Poľsko hodnotené úplne rovnako. „Jediným nedostatkom poľského potravinárskeho sektora, na ktoré šetrenie poukázalo, sú nízke verejné výdavky na výskum a vývoj v poľnohospodárskom sektore,“ dodal.

Global Food Security Index

Skúma 27 indikátorov, ktoré hovoria o tom, či sú v krajine potraviny dostupné, či je výživa kvalitná, nutrične bohatá, zdravotne nezávadná a v dostatočnom množstve pre potreby človeka. Posudzuje, či je štát schopný zabezpečovať stabilné dodávky potravín v bezproblémových časoch i v období výkyvov a kríz. Index vytvára The Economist Intelligence Unit (EIU), analytická skupina, ktorá pôsobí pri ekonomickom magazíne The Economist. Global Food Security Index bol prvýkrát zverejnený vlani. Hodnotenie vypracúva EIU na zákazku koncernu Du Pont, výrobcu prostriedkov na ochranu rastlín.

Svetový rebríček bezpečnosti potravín
krajina body 2013 body 2012
1 USA 86,8 –2,9
2 Nórsko 86,5 –1,5
3 Francúzsko 83,7 –3,2
4 Rakúsko 83,4 –1,9
5 Holandsko 83,2 –1,6
5 Švajčiarsko 83,2 –1,1
7 Belgicko 82,4 –2,5
8 Kanada 82,1 –1,8
9 Nový Zéland 82,0 –0,8
10 Dánsko 81,8 –1,6
11 Nemecko 81,7 –1,6
11 Írsko 81,7
13 Fínsko 81,4 –2,0
14 Švédsko 80,8 –0,1
15 Austrália 80,1 –0,3
16 Singapur 79,9
17 Izrael 78,4 +0,3
18 Japonsko 77,8 –2,9
19 Španielsko 77,5 –2,8
20 Británia 77,3 –1,2
21 Portugalsko 76,1 –3,2
22 Taliansko 74,6 –5,0
23 Česko 72,2 –0,6
24 Južná Kórea 71,1 –1,0
25 Grécko 70,7 –9,3
26 Chile 70,3 +1,0
27 Poľsko 69,9 –1,2
28 Maďarsko 69,0 –2,0
29 Brazília 67,0 –0,9
30 Mexiko 66,2 –1,9
31 Saudská Arábia 65,7 –0,6
32 Uruguay 65,3 +1,0
33 Rumunsko 65,0 –3,3
34 Malajzia 64,5 +0,4
35 Argentína 63,8 –0,7
36 Costa Rica 63,7 –0,5
37 Slovensko 63,2 –1,2
38 Turecko 62,9 –2,1
39 JAR 61,0 –0,9
40 Rusko 60,9 –4,7
Zdroj: foodsecurityin­dex.eiu.com
106 debata chyba
Viac na túto tému: #Potraviny #Slovensko #bezpečnosť #rebríček