Rebríček 107 krajín s prehľadom vedú USA a Nórsko s viac ako 86 bodmi, zatiaľ čo slovenské potraviny zo 100 možných bodov získali 63,2. Kongo na poslednej priečke má necelých 21 bodov.
Prečítajte si aj komentár Jozefa Sedláka Dobrého sa nepreješ. Ak si chcete prečítať tento článok, zaregistrujte sa v systéme plateného obsahu Piano.
Slovensko výrazne strácalo najmä v oblasti, týkajúcej sa sebestačnosti v zásobovaní potravinami, rizík prerušenia dodávok, distribúcie potravín, v tejto skupine kritérií sa posudzuje aj politická stabilita, korupcia, stav cestnej siete, roľnícka infraštruktúra, dostatočná kapacita skladov a ďalšie.
Medzi silné stránky Slovenska patria existujúce nutričné štandardy či vytvorenie prostredia pre nezávadnosť potravín, medzi výzvy napríklad financovanie poľnohospodárskeho výskumu.
Poľské médiá i diplomacia výsledok privítali ako úspech. „Podľa výsledkov sú naše potraviny lepšie ako u všetkých východných susedov a rozhodne prekračujú svetový priemer (53,5 bodu),“ zdôraznil server gazeta.pl a podotkol, že v regióne sú len Česi hodnotení lepšie. Pripomenul tiež, že vlani bolo Poľsko na 24. priečke, ale tohtoročný prieskum zahrnul aj dva nové štáty, Singapur a Írsko, čiže fakticky Poľsko kleslo len o jednu priečku.
Poľské veľvyslanectvo v Prahe v súvislosti so spormi o bezpečnosť poľských potravín upozornilo, že podľa hodnotiteľov zaostalo Poľsko za Českom len o jediný bod. „Vyplýva to z pozitívnych zmien v poľskom systéme kontroly potravín, ktoré výskumníci ocenili zvýšením poľského skóre o 6,9 bodov oproti minulému roku,“ upozornil diplomat Wojciech Belch a dodal, že z hľadiska zdravotnej nezávadnosti potravín bolo Česko aj Poľsko hodnotené úplne rovnako. „Jediným nedostatkom poľského potravinárskeho sektora, na ktoré šetrenie poukázalo, sú nízke verejné výdavky na výskum a vývoj v poľnohospodárskom sektore,“ dodal.
Global Food Security Index
Skúma 27 indikátorov, ktoré hovoria o tom, či sú v krajine potraviny dostupné, či je výživa kvalitná, nutrične bohatá, zdravotne nezávadná a v dostatočnom množstve pre potreby človeka. Posudzuje, či je štát schopný zabezpečovať stabilné dodávky potravín v bezproblémových časoch i v období výkyvov a kríz. Index vytvára The Economist Intelligence Unit (EIU), analytická skupina, ktorá pôsobí pri ekonomickom magazíne The Economist. Global Food Security Index bol prvýkrát zverejnený vlani. Hodnotenie vypracúva EIU na zákazku koncernu Du Pont, výrobcu prostriedkov na ochranu rastlín.
Svetový rebríček bezpečnosti potravín | ||
---|---|---|
krajina | body 2013 | body 2012 |
1 USA | 86,8 | –2,9 |
2 Nórsko | 86,5 | –1,5 |
3 Francúzsko | 83,7 | –3,2 |
4 Rakúsko | 83,4 | –1,9 |
5 Holandsko | 83,2 | –1,6 |
5 Švajčiarsko | 83,2 | –1,1 |
7 Belgicko | 82,4 | –2,5 |
8 Kanada | 82,1 | –1,8 |
9 Nový Zéland | 82,0 | –0,8 |
10 Dánsko | 81,8 | –1,6 |
11 Nemecko | 81,7 | –1,6 |
11 Írsko | 81,7 | – |
13 Fínsko | 81,4 | –2,0 |
14 Švédsko | 80,8 | –0,1 |
15 Austrália | 80,1 | –0,3 |
16 Singapur | 79,9 | – |
17 Izrael | 78,4 | +0,3 |
18 Japonsko | 77,8 | –2,9 |
19 Španielsko | 77,5 | –2,8 |
20 Británia | 77,3 | –1,2 |
21 Portugalsko | 76,1 | –3,2 |
22 Taliansko | 74,6 | –5,0 |
23 Česko | 72,2 | –0,6 |
24 Južná Kórea | 71,1 | –1,0 |
25 Grécko | 70,7 | –9,3 |
26 Chile | 70,3 | +1,0 |
27 Poľsko | 69,9 | –1,2 |
28 Maďarsko | 69,0 | –2,0 |
29 Brazília | 67,0 | –0,9 |
30 Mexiko | 66,2 | –1,9 |
31 Saudská Arábia | 65,7 | –0,6 |
32 Uruguay | 65,3 | +1,0 |
33 Rumunsko | 65,0 | –3,3 |
34 Malajzia | 64,5 | +0,4 |
35 Argentína | 63,8 | –0,7 |
36 Costa Rica | 63,7 | –0,5 |
37 Slovensko | 63,2 | –1,2 |
38 Turecko | 62,9 | –2,1 |
39 JAR | 61,0 | –0,9 |
40 Rusko | 60,9 | –4,7 |
Zdroj: foodsecurityindex.eiu.com |