Hrubý zisk Slovenskej pošty stúpol na 4,9 milióna eur

Slovenská pošta, a.s. dosiahla v prvom polroku tohto roka zisk pred zdanením vo výške 4,9 mil. eur.

01.08.2013 16:40
Slovenská pošta Foto: ,
Slovenská pošta
debata

V porovnaní s rovnakým obdobím minulého roku je to trojnásobne, resp. o 3,292 mil. eur viac. Polročný hrubý zisk je oproti plánu vyšší o 65,3 %, čiže o 1,935 mil. eur. Hospodársky výsledok po zdanení v prvom polroku je oproti plánu lepší o viac ako 1 mil. eur. Vyplýva to z údajov, ktoré poskytla Slovenská pošta. V tomto roku štátna spoločnosť predpokladá, že zaznamená po troch rokoch v červených číslach vyrovnané hospodárenie pri tržbách a nákladoch v objeme 302,231 mil. eur.

„Pripravili sme ozdravný plán, ktorý je zameraný na zníženie prevádzkových nákladov a zvýšenie výnosov zavedením nových poštových aj nepoštových služieb,“ informoval generálny riaditeľ Slovenskej pošty Tomáš Drucker. Priebežné lepšie hospodárenie by sa malo podľa neho prejaviť aspoň v čiastočnom zvýšení ohodnotenia zamestnancov. Pošte sa podarilo zlepšiť hospodárenie najmä vďaka programu zmien, ktorý má umožniť jej transformáciu v celej škále služieb a vnútorných procesov, pri vytvorení nových oblastí poskytovaných služieb. Významný podiel na pozitívnom hospodárení má neuniverzálna poštová služba.

Slovenská pošta v minulom roku vykázala stratu pred zdanením 2,535 mil. eur. V porovnaní s rokom 2011, v ktorom hospodárila so stratou 9,750 mil. eur, negatívny hospodársky výsledok zmiernila 3,85-násobne, resp. o 7,215 mil. eur. Tržby spoločnosti vlani predstavovali 295,809 mil. eur, čo bolo medziročne menej o necelé 1 %, alebo o 2,859 mil. eur. Minuloročné náklady vo výške 298,344 mil. eur sa znížili o 3,3 %, resp. o 10,074 mil. eur.

Vývoj hospodárenia spoločnosti je ovplyvnený sezónnosťou poštových služieb. Silné mesiace sú január a december, oveľa slabšie sú júl a august. „Z tohto dôvodu hospodársky výsledok za prvý polrok býva pozitívny, avšak takáto predikcia je vždy počítaná aj v podnikateľskom pláne. Vyhodnotenie lepšieho hospodárenia je preto dôležité porovnávať voči plánu, ktorý už zohľadňuje sezónnosť,“ priblížila hovorkyňa Slovenskej pošty Stanislava Pondelová.

Slovenská pošta neplánuje prepúšťať zamestnancov, pretože to považuje za nesystémové a krajné opatrenie. V prvom polroku mala priemerne 13 668 zamestnan­cov, čo je o 72, teda o 0,5 % menej ako koncom minulého roka, keď ich počet dosiahol 13 740. Dôvodom poklesu počtu zamestnancov bol podľa pošty ich prirodzený úbytok, najmä pre odchod do dôchodku. Koncom roku 2011 mala Slovenská pošta ešte 14 240 zamestnan­cov. Počet zamestnancov by mal koncom tohto roku dosiahnuť 13 689. Nové vedenie Slovenskej pošty vlani v júni zastavilo schválené prepúšťanie okolo tritisíc zamestnancov v priebehu troch rokov.

„Dôležité je, že všetky zmeny plánujeme realizovať pri udržaní zamestnanosti, to znamená, že v žiadnom prípade neplánujeme prepúšťať. Práve naopak, chceme nájsť ľuďom prácu, ktorá dotvára tradičný a moderný charakter pošty,“ dodal Drucker.

debata chyba
Viac na túto tému: #hospodárenie #zisk #Slovenská pošta