Ekonomický kolaps Grécka trvá päť rokov

Grécka ekonomika zaznamenala pokles aj v druhom kvartáli tohto roka, keď sa jej výkon oproti rovnakému obdobiu minulého roka zmenšil o 4,6 percenta. Je to už 20. štvrťrok ekonomického úpadku za sebou.

13.08.2013 09:30
Grécko, kríza, euro Foto:
Ilustračné foto
debata (3)

Za päť rokov sa hospodárstvo krajiny zmenšilo o štvrtinu a nepomohli ani dva balíky finančnej pomoci spolu v objeme 240 miliárd eur. Podľa nemeckého týždenníka Spiegel dokonca hrozí, že Grécko bude potrebovať tretí záchranný balíček. Odvoláva sa pritom na list nemeckej centrálnej banky Bundesbank adresovaný ministrovi financií.

Bundesbanka v správe označila vývoj ekonomiky a reforiem v Grécku za „málo uspokojivý“ a riziká spojené so súčasným balíkom pomoci opísala ako „mimoriadne vysoké“. Bundesbanka zároveň kritizovala trojku veriteľov za to, že minulý mesiac schválila uvoľnenie ďalšej časti úveru Grécku v sume 5,8 miliardy eur. Označila tento krok za „politicky motivovaný“. Bundesbanka predpovedá, že európske vlády najneskôr začiatkom roka 2014 odsúhlasia nový balík pomoci.

Na pomoc zadlženým krajinám takmer jednopercentným podielom, väčšinou vo forme garancií, prispieva aj Slovensko. Objem pomoci zo strany Slovenska podľa portálu eurokriza.sk inštitútu INESS dosiahol 2 miliardy eur.

Nemecké ministerstvo financií na zverejnenie listu reagovalo vyhlásením, že Grécko robí pokrok v ekonomických reformách, a nemôže špekulovať na základe správ médií o tom, že Atény budú potrebovať na začiatku budúceho roka ďalšiu finančnú pomoc. Hovorca ministerstva Martin Kotthaus vyhlásil, že nevie nič o existencii interného dokumentu Bundesbanky. „Ako viete, súčasný program beží do roku 2014, takže si myslím, že je ťažké špekulovať teraz o tom, čo sa stane v roku 2014,“ citovala Kotthausa agentúra Reuters.

Nemecko čakajú v septembri parlamentné voľby a tak je podľa analytikov v záujme kancelárky Angely Merkelovej, aby sa do volieb problémy niektorých krajín eurozóny neprehĺbili. Trojka očakáva, že Grécko by sa v budúcom roku malo vrátiť aspoň k miernemu rastu. Nie všetci však sú však takí optimisti. Napríklad finančná spoločnosť Capital Economics Grécku predpovedá ďalší pokles o dve percentá. Poukazuje pritom na rast nezamestnanosti, ktorá presahuje 27 percent, a neochotu bánk poskytnúť podnikateľom úvery, čím sa odďaľuje ekonomické zotavenie krajiny Peloponézskeho polostrova.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #ekonomika #Grécko #pomoc #pokles