Štátu zlacneli pôžičky viac ako rodinám

Peniaze lacnejú, ale všetci sa z toho netešia rovnako. Štát pocítil v priebehu necelých dvoch rokoch rýchle znižovanie úrokov pri svojich pôžičkách. Samotným obyvateľom, od ktorých je úspech slovenskej ekonomiky najviac závislý, politika lacných peňazí v rovnakom období priniesla len mierne znižovanie úrokov pri hypotékach.

19.08.2013 12:00
Graf, ekonomika Foto:
Ilustračné foto
debata (3)

Štát si totiž pri financovaní dlhu vyberá spomedzi celej plejády zahraničných investorov, kým obyvatelia sú odkázaní na domáce banky, súťaž ktorých je dlhodobo spochybňovaná.

„Na trhu s úverovými derivátmi sa aktuálna riziková prirážka Slovenska pohybuje na úrovni 128,61 bázického bodu (1,28 percenta),“ povedal Vladimír Vaňo, hlavný analytik Sberbank Slovensko. Na porovnanie, ešte v novembri roku 2011 bola riziková prirážka Slovenska 3,4 percenta. Za necelé dva roky tak Slovensku klesol úrok požadovaný investormi za nákup dlhopisov o 2,2 percenta. Pracujúcim ľuďom žiadajúcim o hypotéky sa v rovnakom období znížil priemerný úrok „len“ o 0,684 percenta.

Štát ušetril na úrokoch 62 miliónov

Podľa údajov z Národnej banky Slovenska sa totiž dohodnutá priemerná ročná úroková miera pri hypotékach pre obyvateľov nachádza na úrovni 4,159 percenta. Ak by súkromné banky rovnaké tempo zlacňovania dopriali aj bežným ľuďom, dnes by bol priemerný ročný úrok pri hypotéke na úrovni 2,643 percenta.

Na porovnanie, mesačná splátka stotisíceurovej hypotéky splatnej o tridsať rokov pri úroku 4,159 percenta vyjde na 490 eur. Ak by si však ľudia požičiavali za ročný úrok 2,643 percenta, mesačná splátka stotisícovej hypotéky by klesla na 405 eur. V realite z politiky lacných peňazí pri braní úverov výrazne profituje len štát. Ľudia získavajú nepriamo, keďže ak si štát požičiava lacnejšie, je menší tlak na rast daní.

„Keďže sa už podarilo na trhu umiestniť takmer celý plán emisií na rok 2013, vplyvom nižších úrokových sadzieb predpokladáme v roku 2013 úsporu na úrokových nákladoch vo výške zhruba 62 miliónov eur oproti roku 2011,“ povedal hovorca ministerstva financií Radko Kuruc.

Podľa bánk je požičiavať štátu menej rizikové ako jeho pracujúcim občanom. „Kreditný rizikový profil štátu ako dlžníka a obyvateľstva je úplne iný. Preto ten rozdiel,“ povedal Marek Gábriš, hlavný analytik ČSOB Banky. Práve od výšky úrokov štátnych dlhopisov však odvodzujú banky úroky pri hypotékach. „To neznamená automaticky, že pokles na úročenie štátneho dlhu budú ostatné úroky nasledovať v ich trajektórii a predovšetkým rovnakou mierou,“ pokračoval Gábriš. Podľa bánk totiž na výšku úrokov pre ľudí vplývajú aj ďalšie súvislosti, ako je vymožiteľnosť práva či samotná situácia na trhu.

Zisky bánk alebo lacné úvery

Finančné domy sa do znižovania úrokov nehrnú, lebo by to šlo na úkor ich súčasných ziskov. Podľa zverejnených hospodárskych výsledkov vzrástol čistý zisk bankového sektora za prvých šesť mesiacov tohto roku o 14 miliónov eur. Ziskovosť finančných domov vzrástla o 5,1 percenta vďaka priaznivým výnosom z obchodovania. „Bez započítania týchto výnosov by zisk bankového sektora klesol asi o 10 percent,“ uviedol analytik Slovenskej bankovej asociácie Marcel Laznia.

Podľa analytikov sa Slovensko nemusí obávať zvyšovania úrokov, ani ak rok 2013 ukončí s deficitom 3,04 percenta. Z pohľadu Bruselu sú štáty s deficitom nad 3 percentá v procedúre nadmerného schodku „Skôr než absolútna hodnota deficitu je z pohľadu investorov dôležité, že vláda chce v konsolidácii verejných financií pokračovať aj v nasledujúcich rokoch,“ povedal Martin Baláž, analytik Slovenskej sporiteľne. Do konca roka je tak najväčším rizikom pre rast úrokov slovenských dlhopisov plánované ukončenie tlačenia nových peňazí v USA.

Z dlhodobého hľadiska však môže byť problémom spomalenie plánovaného tempa konsolidácie. „V prípade, že štát bude naďalej odkladať znižovanie deficitu, prípadne ho riešiť nesystémovými krokmi v kombinácii so znížením likvidnej rezervy na splácanie štátneho dlhu, môžu investori chápať takéto kroky negatívne a znížiť dôveryhodnosť Slovenska,“ uzavrel Juraj Valachy, ekonomicky analytik Tatra banky. V takomto prípade by podľa analytika mohlo prísť dlhodobému pomalému rastu úrokov slovenských dlhopisov.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Slovensko #pôžičky úroky #znižovanie