Od mája 2014 si cudzinci budú môcť kupovať pôdu na Slovensku

Od začiatku mája budúceho roka budú môcť občania Európskej únie nadobúdať poľnohospodársku pôdu a lesné pozemky na Slovensku.

20.08.2013 10:25
Vidiek, pole Foto:
Ilustračné foto
debata (187)

Počíta s tým návrh novely Devízového zákona, ktorý predložilo ministerstvo financií do pripomienkového konania. Od 1. mája 2014 sa totiž končí trojročné prechodné obdobie na obmedzenie nadobúdania poľnohospodárskej pôdy na Slovensku, o ktorom v roku 2011 na základe žiadosti Slovenska rozhodla Európska komisia.

Slovensko si pri vstupe do Európskej únie v máji 2004 uplatnilo moratórium na predaj poľnohospodárskej pôdy cudzincom-fyzickým osobám na obdobie siedmich rokov s platnosťou do 30. apríla 2011. V tomto období tak mohli pôdu na Slovensku kupovať iba právnické osoby so sídlom v zahraničí. V januári 2011 však slovenská vláda schválila návrh na predĺženie moratória na nákup poľnohospodárskej pôdy a lesov cudzincami o ďalšie tri roky, do 30. apríla 2014. Tento návrh Slovensko predložilo Európskej komisii a tá ho v apríli 2011 schválila.

Rezort pôdohospodárstva v reakcii na budúcoročné uvoľnenie trhu s pôdou pre zahraničných vlastníkov prišiel s novým štátnym programom „Moja pôda“. Od začiatku júla si farmári môžu výhodnejšie požičať peniaze od Slovenskej záručnej a rozvojovej banky (SZRB). Tá požaduje len 15-percentný podiel zdrojov klienta a ponúka až 15-ročnú splatnosť úveru. Úroky sa majú pohybovať pravdepodobne medzi 3 až 4 percentami.

Farmári si za zvýhodnených podmienok môžu nakupovať nielen ucelené parcely, ale aj spoluvlastnícke podiely, podmienky sa vzťahujú aj na nákup zastavaných pozemkov pod nehnuteľnosťami. Farmári si na nákup pozemkov môžu požičať najviac 390 tis. eur. Ako záruka postačí kupovaný pozemok. Ak farmár nebude úver splácať, pozemok odkúpi Slovenský pozemkový fond. Na program „Moja pôda“ zatiaľ SZRB vyčlenila 20 mil. eur.

187 debata chyba
Viac na túto tému: #EÚ #pôda #kúpa