Tretia pomoc pre Grécko?

Medzinárodní veritelia budú musieť ponúknuť Grécku ďalšiu pomoc. Vyhlásil to nemecký minister financií Wolfgang Schäuble. Atény podľa neho potrebujú ďalšiu podporu po doterajších dvoch programoch pomoci. Partneri by vraj mali pomôcť, aby Grécko nemuselo platiť také vysoké úroky zo svojich úverov, oznámil nemecký minister.

22.08.2013 17:37
Grécko, kríza Foto:
Ilustračné foto
debata (23)
Európske riešenia - banner

„Grécku bude potrebné poskytnúť ešte jeden program pomoci,“ uviedol podľa n-tv.de Schäuble v severnom Nemecku, kam prišiel v rámci kampane pred parlamentnými voľbami plánovanými na 22. septembra. Zopakoval však zároveň postoj nemeckej vlády a kancelárky Angely Merkelovej, že k škrtaniu gréckeho dlhu nedôjde.

Seriál pripravujeme v spolupráci so Zastúpením Európskej komisie na Slovensku. Prečítajte si aj ĎALŠIE ČASTI.

Nemenovaný činiteľ gréckeho ministerstva financií agentúre Reuters povedal, že tretí program pomoci pre Grécko sa zameria na vyplnenie možného deficitu vo financovaní, ktorý sa očakáva medzi rokmi 2014 a 2016. Sumy zahrnuté v prípadnej novej dohode budú vraj oveľa nižšie ako pri predchádzajúcich záchranných programoch. „Grécko a jeho veritelia skúmajú niekoľko ciest, ako vyplniť medzery vo financovaní, ktorým bude Grécko čeliť v najbližších niekoľkých rokoch,“ povedal tento činiteľ. Opatrenia podľa neho zahŕňajú použitie zvyšných prostriedkov z programu na záchranu bánk a už skôr prerokované opatrenia týkajúce sa dlhu.

Grécko už dostalo od Európskej únie a od Medzinárodného menového fondu (MMF) dva balíky pomoci v celkovej sume 240 miliárd eur. Vyčerpalo z nich už asi 90 percent. Druhý program pomoci sa má skončiť koncom roka 2014. Medzitým by mali Atény podľa predpokladov dohody začať získavať peniaze opäť na kapitálových trhoch.

Schäuble v júli počas návštevy Atén pripustil, že by Grécko mohlo v roku 2014 dostať ďalšiu finančnú pomoc. Podmienil to však tým, že Atény budú musieť mať prebytok v primárnom rozpočte a zavŕšia svoje štrukturálne reformy. Za „neodvratný“ ďalší zahraničný program pomoci Grécku však minister doteraz nikdy neoznačil.

Nemecký magazín Der Spiegel tento mesiac s odvolaním sa na dokument nemeckej centrálnej banky určený ministerstvu financií uviedol, že Grécko bude potrebovať ďalšiu finančnú pomoc najneskôr do začiatku budúceho roka. Hovorca ministerstva však neskôr vyhlásil, že o existencii žiadneho takého dokumentu nevie.

Medzinárodní veritelia, známi ako takzvaná trojka, sa do Atén vrátia na jeseň, aby zistili, či tamojšia vláda potrebuje nájsť ďalšie úspory na to, aby splnila svoje rozpočtové ciele pre obdobie 2015–2016. Nemecký zástupca v úzkom vedení Európskej centrálnej banky Jörg Asmussen v stredu pricestoval do Grécka na rokovania o pokroku v reformách, ktoré sú potrebné na uvoľnenie ďalšej miliardy eur z predchádzajúcich programov pomoci.

Komisár Európskej únie pre hospodárske a menové záležitosti Olli Rehn takisto nevylučuje, že Grécko potrebuje tretí balík finančnej pomoci. Veritelia Grécka však majú iné možnosti, ako udržať svoj záchranný program pre túto krajinu v chode, citovali eurokomisára fínske médiá. „Preskúmame pri tejto príležitosti aj možné pokračovanie a financovanie programu Grécka. Dlhovú udržateľnosť je možné vylepšiť napríklad predĺžením výpožičných lehôt,“ citoval Rehna denník Helsingin Sanomat. Kľúčovou otázkou je podľa neho schopnosť Grécka vykonávať ekonomické reformy v rámci súčasného programu a to, či dokáže mať prebytok vo verejných financiách.

Presná výška pomoci v treťom balíku zatiaľ nebola stanovená. Slovensko na pomoc Grécku vo forme garancií prispieva zhruba 1 percentom z celkovej sumy.

Grécka ekonomika zaznamenala pokles aj v druhom kvartáli tohto roka, keď sa jej výkon oproti rovnakému obdobiu minulého roka zmenšil o 4,6 percenta. Je to už 20. štvrťrok ekonomického úpadku za sebou. Za päť rokov sa hospodárstvo krajiny zmenšilo o štvrtinu a nepomohli ani dva balíky finančnej pomoci.

23 debata chyba
Viac na túto tému: #Grécko #pomoc #MMF #EÚ #ECB #trojka veriteľov