Boje v Sýrii odkladajú zlacnenie palív

Tradičné znižovanie cien palív po konci letnej dovolenkovej sezóny zatiaľ nenastane.

27.08.2013 12:00
Benzín, nafta, tankovanie, pumpa Foto: ,
Ilustračné foto
debata (3)

Ruch na diaľniciach síce utíchne a s ním klesne aj dopyt po palivách, ale ceny palív zatiaľ sledujú iné okolnosti. Hrozba intervencie USA v Sýrii totiž spôsobuje obavy medzi špekulantmi na svetových trhoch, ktorí na konci minulého týždňa prudko zvýšili ceny ropy. Hodnota barelu (159 litrov) čierneho zlata prekročila 111 amerických dolárov. V minulosti pritom na konci augusta začala cena postupne klesať, pretože spotreba palív sa znižovala.

Podľa analytika spoločnosti Colosseum Víta Jedličku preto v dohľadnom čase môže nastať na pumpách zdražovanie. „Cena ropy Brent by mohla v blízkej budúcnosti dosiahnuť 115 dolárov za barel,“ predpovedá Jedlička. Okrem bezpečnostných problémov v Sýrii sú v hre podľa neho aj ďalšie faktory. Jedným z nich sú výpadky v ťažbe kartelu OPEC, ktorý od začiatku leta znížil ťažbu o 0,7 milióna barelov denne.

Tomáš Plavec, obchodník zo spoločnosti Trim Broker, tvrdí že skutočná intervencia v Sýrii by mohla spôsobiť ešte väčšie zdraženie. „Po takýchto správach hodnota ropy zvyčajne vyskočí o desať percent,“ spresňuje Plavec. Ak by sa scenár naplnil, barel ropy Brent by sa na svetových trhoch predával za viac ako 120 amerických dolárov.

Prejavilo by sa to aj na slovenských čerpačkách. Vlani totiž boli ceny ropy veľmi podobné a motoristi museli nakupovať liter benzínu Natural 95 za 1,6 eura a naftu takmer za 1,5 eura. Podľa posledných dostupných informácií Štatistického úradu sa v súčasnosti predáva benzín priemerne za 1,51 eura a nafta takmer za 1,39 eura.

Vlaňajšie zdražovanie ropy bolo tiež odrazom rastúceho napätia na Blízkom východe. Predstavitelia Izraela i Iránu totiž vyslovili viacero hrozieb o možnom vypuknutí konfliktu medzi krajinami pre iránsky nukleárny program. K týmto informáciám sa koncom leta pridala aj zlá úroda niektorých poľnohospodárskych plodín. Pre nepriaznivé počasie sa totiž vyšvihli nahor ceny komodít, z ktorých sa vyrábajú aj takzvané biozložky palív.

Postihnuté boli najmä kukurica a pšenica, čiže suroviny, z ktorých sa vo svete v značnej miere vyrába etanol určený na primiešanie do benzínu. Ceny týchto plodín na medzinárodných trhoch v priebehu leta stúpli zhruba o tretinu a následne sa zvýšila aj cena etanolu. Napríklad v USA vtedy stúpla cena bioalkoholu o viac ako pätinu. Tento rok však poľnohospodári za morom i v Európe až takú zlú úrodu nemali, a preto ceny komodít oproti vlaňajšku klesli.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #benzín #nafta #ceny #palivá