Slovensko a Rumunsko čoskoro spoja trhy s elektrinou

Slovensko, Česká republika a Maďarsko by už mali onedlho spojiť svoje denné trhy s elektrinou aj s Rumunskom. Ako informoval slovenský prevádzkovateľ prenosovej sústavy, Slovenská elektrizačná prenosová sústava, k projektu Market Coupling sa malo podľa pôvodného návrhu pripojiť spolu s Rumunskom aj Poľsko.

29.08.2013 11:42
Elektrina, energia Foto:
Ilustračné foto
debata

“Spoločným názorom zúčastnených strán je, že pripojenie poľského trhu s elektrinou bude realizované neskôr v rámci iniciatívy Central East Europe Flow-Based Market Coupling,“ uviedla Slovenská elektrizačná prenosová sústava.

V rámci projektu Market Coupling bol vo všetkých menovaných krajinách vykonaný verejný prieskum, ktorého cieľom bolo získať spätnú väzbu od spoločností pôsobiacich na národných trhoch s elektrinou. “Na základe analýzy výsledkov prieskumu dospeli národné regulačné úrady k záveru, že neexistuje spoločný názor medzi účastníkmi trhu s elektrinou vo všetkých dotknutých trhoch, týkajúci sa navrhovaných scenárov pre prepojenie piatich trhov. Z uvedeného dôvodu národné regulačné úrady rozhodli o pripojení Poľska až v nasledujúcom kroku,“ dodal slovenský prevádzkovateľ prenosovej sústavy.

Projekt Market Coupling je výhodný najmä pre účastníkov trhu s elektrinou. Prispieva k vyššej likvidite trhu s elektrinou. Obchodníkom s elektrinou by mala vďaka tomuto projektu odpadnúť potreba rezervovať si a nakupovať cezhraničné prenosové kapacity medzi krajinami. Medzi Slovenskom a Českom funguje Market Coupling už od roku 2009, Maďarsko sa pripojilo v minulom roku. Organizátormi projektu sú prevádzkovatelia prenosových sústav a energetické regulačné úrady v jednotlivých krajinách.

debata chyba
Viac na túto tému: #Maďarsko #Česko #Slovensko #elektrina #Rumunsko