Ukrajina nie je pripravená na dodávky plynu zo Slovenska

Ukrajina zatiaľ nie je pripravená na dodávky zemného plynu zo Slovenska prostredníctvom reverzného chodu.

03.09.2013 14:08
Plyn, energia, bývanie, oheň Foto:
Ilustračné foto
debata (1)

Ako uviedol hovorca slovenského prepravcu plynu, spoločnosti Eustream, Vahram Chuguryan, ich ukrajinský partner totiž v súčasnosti nedisponuje potrebnými údajmi nevyhnutnými pre komerčné riadenie odovzdávania plynu.

„Pre realizáciu toku plynu smerom na Ukrajinu je potrebné, aby sa medzi spolupracujúcimi operátormi prepravných sietí uskutočnila štandardná výmena údajov v súlade s európskou legislatívou. To je základným predpokladom pre spustenie reverzného toku na Ukrajinu,“ dodal Chuguryan.

Ukrajinský minister energetiky Eduard Stavickij koncom augusta v Kyjeve uviedol, že dohoda o dodávkach zemného plynu cez reverzný chod zo Slovenska na Ukrajinu by mohla uzrieť svetlo sveta túto jeseň. „Som presvedčený, že dohoda s našimi slovenskými partnermi bude podpísaná v septembri,“ povedal pred vyše týždňom Stavickij. Eustream však o konkrétnych termínoch nič nevie. „Nemáme informácie, že bol vytýčený záväzný termín, do ktorého sa majú podpísať konkrétne dohody,“ reagoval Chuguryan.

Eustream v súčasnosti disponuje technickou kapacitou reverzného toku na Ukrajinu v objeme viac ako 80 miliónov metrov kubických plynu denne. Momentálne sa však žiadne objemy plynu v reverznom režime zo Slovenska na Ukrajinu neprepravujú. Na strane Eustreamu nie sú podľa jeho hovorcu žiadne prekážky. „Vo chvíli, keď ukrajinskí partneri dodajú Eustreamu údaje, bez ktorých nie je možná preprava na žiadnom bode, reverzný tok plynu na Ukrajinu môže byť spustený,“ dodal Chuguryan.

Spoločnosť Eustream má záujem na spustení spätného toku plynu na Ukrajinu. „Musí to však byť v súlade s európskou energetickou legislatívou. Tento základný predpoklad sa však ukrajinskému partnerovi zatiaľ nedarí splniť,“ zdôraznil Chuguryan. Podľa neho slovenský prepravca zemného plynu vyvíja v tejto záležitosti maximálne úsilie, aby sa celá vec vyriešila k spokojnosti oboch strán. „Ale nemáme kompetencie, ani ambície zasahovať do vnútorných záležitostí ukrajinskej strany alebo do jej zmluvných vzťahov s tretími stranami,“ konštatoval Chuguryan.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Slovensko #plyn #Ukrajina