Ako budete cestovať vlakom od decembra

Už o niekoľko mesiacov, v decembri, bude po prvýkrát výrazne posilnená vlaková doprava na tratiach na území celej krajiny. Prisľúbilo to ministerstvo dopravy a počíta sa s tým v zmenách, ktoré prinesie úprava taktového grafikonu. Jeho konečný návrh je už k dispozícii aj verejnosti.

03.09.2013 14:39
Vlak, poschodový, železnice Foto: ,
Ilustračné foto
debata

Verejnosť môže ešte stále zasielať svoje pripomienky. Opodstatnené návrhy sa majú zapracovať v grafikone platnom od marca 2014.

Pozrite sa na nové cestovné poriadky spolu s nami, pripomienky k odchodom posielajte tiež na e-mail ebullova@pravda.sk.

Ako povedal Ján Počiatek, minister dopravy, po desaťročiach poklesu výkonov v železničnej doprave sa obyvatelia konečne dočkajú zahustenia spojov, pretože objem odjazdených vlakových kilometrov navýši o 480-tisíc.

"Ak by sme navýšenie prerátali na počet dní a počet vlakov, každý deň bude v priemere premávať o 26 vlakov viac,“ dodal minister. Pripomenul takisto, že v grafikone na budúci rok nedôjde k rušeniu žiadnych tratí a ani k redukcii spojov na existujúcich tratiach.

Na prevádzku vlakov navyše si však šéf rezortu dopravy vypýta ďalšie peniaze zo štátnej kasy. Avšak to, či krajina nájde financie na prevádzku pridaných vlakov, sa uvidí pri tvorbe štátneho rozpočtu. V súčasnosti dotuje štát jeden vlakokilometer sumou 6,70 eur.

debata chyba
Viac na túto tému: #železnice #vlaky #doprava #grafikon