Vláda chce mať z SPP ziskový podnik

Firma, ktorá napriek privatizácii počas Dzurindovej vlády tento rok vyrobí asi stomiliónovú stratu na predaji plynu domácnostiam, sa má dostať o dva roky do zisku.

05.09.2013 12:00
SPP Foto:
Ilustračné foto
debata (7)

Vyhlásil to premiér Robert Fico po stredajšom rokovaní vlády, kde kabinet odsúhlasil prebratie sprivatizovaných 49 percent akcií v materskej časti Slovenského plynárenského priemyslu.

„Naskytla sa príležitosť úplne dostať pod kontrolu matku SPP, čo znamená, že budeme mať pod úplnou kontrolu akýkoľvek cenový návrh i náklady, ktoré firma produkuje,“ zdôvodnil predseda vlády.

Za ovládnutie Slovensko nemá zaplatiť ani cent. SPP totiž od zahraničného vlastníka preberie vlastné akcie, pričom má znížiť základné imanie. Aj napriek tomu však niektorí zástupcovia opozície tento obchod kritizujú. Zdôvodňujú to obavami o ďalšie hospodárenie firmy v štátnych rukách a tiež nelogickosťou tohto kroku. V súčasnosti totiž na ceny vplýva regulačný úrad a nezmení sa to ani v budúcnosti.

Zhruba stomiliónová strata, ktorú má firma tento rok vyprodukovať, spočíva v spôsobe regulácie cien. Regulačný úrad totiž do nákladov na dodávku plynu nechce započítať viaceré náklady plynárov. Do výpočtov tak nezaradil napríklad celú cenu plynu na odber komodity z dlhodobého kontraktu z Ruska, ktorá je v súčasnosti vyššia ako cena na medzinárodných trhoch. Výpočtový vzorec takisto neobsahuje ani náklady na skladovanie plynu v podzemných zásobníkoch. Slovenský plynárenský priemysel však za tieto položky platí a generuje tak účtovnú stratu.

V priebehu dvoch rokov sa však tento stav má postupne zmeniť. Štát má totiž na rozdiel od privatizérov, ktorí ovládali plynárne do konca vlaňajška, klásť väčší dôraz na rokovania s Ruskom. Otvoriť sa majú takisto diskusie o cenách za skladovanie plynu. „Sú nástroje na to, ako postupne zlepšovať ekonomiku SPP ako obchodníka, ktorý by mohol byť do troch až štyroch rokov bez straty,“ podotkol Malatinský. Podľa neho s ruskou firmou Gazprom rokovania ešte stále prebiehajú. „Priebeh týchto rokovaní dáva nádej, že nákupné ceny plynu od Gazpromu budú blízke k spotovým cenám,“ podotkol Malatinský. Spotové ceny sú ceny na burze, kde sa obchoduje s lacným prebytkovým plynom.

Znižovať sa však majú aj iné náklady vo firme. Či v podniku nastane aj prepúšťanie, v súčasnosti nie je jasné. Riešiť tento problém budú až nominanti štátu, ktorí budú vymenovaní po skončení prevzatia.

Energetický a průmyslový holding, ktorý akcie v materskom SPP v súčasnosti vlastní, podľa slov jeho šéfa Daniela Křetínskeho rozhodnutie vlády rešpektuje. „Štát náš podiel preberá za z jeho pohľadu veľmi atraktívnych podmienok. Považujem za správne, že zodpovednosť za tvorbu cien plynu na Slovensku preberá štát,“ povedal Křetínský.

Energetický a průmyslový holding začiatkom tohto roku kúpil podiely vo všetkých častiach skupiny SPP za asi 2,5 miliardy eur. Tento krok však musela povoliť vláda. Keď kabinet začal rokovať o úplnom ovládnutí cien za dodávku plynu domácnostiam, českí finančníci žiadali, aby sa zvýšil ich podiel najmä v dcérskom eustreame, ktorý je najbonitnejšou časťou skupiny, lebo cez Slovensko prepravuje tranzitný plyn z východu na západ. Majetkové pomery však zostávajú nezmenené. Holding tak bude naďalej kontrolovať 49-percentný podiel, pričom bude mať možnosť podnik ovládať.

Za českým Energetickým a průmyslovým holdingom stojí najmä česká finančná skupina PPF, vlastnená miliardárom Petrom Kellnerom. Menšie podiely majú aj slovenskí finančníci J&T a šéf holdingu Daniel Křetínský. Do ich vstupu firmu ovládala francúzska spoločnosť GdF Suez spolu s nemeckým E.ON Ruhrgasom. Finančníci z EPH tiež kúpili podiel v Stredoslovenskej energetike, ktorý za Dzurindovej vlády sprivatizovala francúzska Electricité de France.

© Autorské práva vyhradené

7 debata chyba
Viac na túto tému: #plyn #SPP