Mať slnečnú elektráreň už nie je také výnosné, tvrdia majitelia

Legislatívne zmeny prijaté v ostatnom období vraj znižujú atraktivitu slnečných elektrární. Návratnosť investície do fotovoltaických elektrární sa v súčasnosti pohybuje na úrovni štandardných energetických projektov, uviedol uviedol na Ľudovít Sluka z Asociácie výrobcov elektriny zo slnka (AVES).

24.09.2013 12:16
debata

“Vnímanie fotovoltaiky, ako mimoriadne ziskového a bezpečného sektora, nie je v súlade s realitou. Po mnohých legislatívnych zmenách, vrátane zvýšenia dane z príjmov právnických osôb, zavedenia odvodov z dividend, či zmenách v miestnych daniach, sa projekty fotovoltaiky hýbu na úrovniach výnosov nižších ako sa dajú dosiahnuť z bežných bankových produktov,“ povedal Sluka.

Asociácia upozorňuje, že podmienky pre vstup investorov do slnečných elektrární sú v súčasnosti diametrálne odlišné od rokov 2009 respektíve 2010, kedy Slovensko začalo so systémom podpory výroby elektriny z obnoviteľných zdrojov.

"Okrem vyšších daní a odvodov, ktoré postihli všetky firmy na Slovensku, pre fotovoltaické elektrárne navyše pribudli špeciálne, v niektorých prípadoch až päťnásobne vyššie platby za dane z pozemkov, zvýšené distribučné poplatky a v neposlednom rade nový odvod za prístup do distribučnej siete takzvaný G – komponent,“ upozornil Sluka.

AVES sa obáva aj zavedenia extra dane zo slnečných elektrární, o ktorej uvažuje ministerstvo financií. “V súčasnosti prebieha korektná komunikácia s ministerstvom financií práve za účelom objektivizácie v minulosti skreslene vnímanej ekonomiky projektov. Veríme, že ministerstvo po svojej analýze príde k záveru, že priestor na nove poplatky tu už nie je,“ uviedol Sluka.

Návratnosť investícií do fotovoltaiky brzdia v súčasnosti aj prírodné podmienky. Slnečné elektrárne na Slovensku vyrobili v prvej polovici roka menej elektriny, ako ich majitelia očakávali. “V prvej polovici tohto roka bola intenzita slnečného žiarenia o približne 20 % nižšia ako dlhodobo priemerné a auditované hodnoty,“ dodal Sluka.

V slovenských podmienkach by sa v súčasnosti mal rozvoj slnečných elektrární koncentrovať predovšetkým na priemyselné parky, výrobné haly, verejné budovy. Podpory by sa mali dočkať aj slnečné elektrárne inštalované na rodinné a bytové domy. “V tomto prípade je samozrejme cieľom predovšetkým výroba elektriny na pokrytie vlastnej spotreby,“ doplnil Sluka. Vláda už schválila v tomto roku koncepciu rozvoja výroby elektriny z malých obnoviteľných zdrojov energie, ktorá od roku 2014 prináša jednorazovú finančnú podporu pre malé obnoviteľné zdroje energie, vrátane fotovoltaických inštalácií, do výkonu 10 kilowattov.

Asociácia výrobcov elektriny zo Slnka je nezisková organizácia, ktorá združuje investorov v sektore fotovoltaických elektrární. Členmi sú slovenské, rakúske, holandské, české ako aj ďalšie zahraničné spoločnosti, ktoré prevádzkujú elektrárne s približne 100 megawattov inštalovaného výkonu. Cieľom asociácie je sprostredkovať odbornej aj laickej verejnosti transparentné informácie o prínosoch výroby elektriny zo slnka.

debata chyba
Viac na túto tému: #energia #slnko #slnečná elektráreň