Draghi varoval Maďarsko pred jednostranným prevodom hypoték

Prezident Európskej centrálnej banky (ECB) Mario Draghi varoval Maďarsko pred jednostrannými opatreniami, ktoré by prinútili tamojší bankový sektor konvertovať hypotekárne úvery v cudzej mene na forintové pôžičky.

14.10.2013 12:53
Forint, mena, Maďarsko Foto:
Ilustračné foto
debata (4)

Informoval o tom v pondelok rakúsky denník Der Standard, pričom sa odvolával na vyjadrenia člena Rady guvernérov ECB a guvernéra rakúskej centrálnej banky Ewalda Nowotného. Draghi podľa neho z pozície šéfa Európskeho výboru pre systémové riziká (ESRB) varoval, že plány vlády v Budapešti môžu vyvolať prepad aktivity pri poskytovaní úverov, čo by malo negatívne dopady na stabilitu a hospodársky rast. Budapešť podľa Nowotného súhlasila, že svoje kroky bude koordinovať s európskymi partnermi.

Maďarské banky, ktoré sú prevažne v zahraničných rukách, sa obávajú, že návrh plánu na pomoc dlžníkom by mohol v konečnom dôsledku viesť k rýchlej konverzii viac než 10 mld. CHF. To by podľa bánk finančným domom spôsobilo vysoké straty a ďalej podkopalo maďarskú menu. Medzi banky, ktoré by nútená konverzia zasiahla najťažšie, patria rakúske finančné domy Erste a Reiffeisen, nemecká Bayerische Landesbank alebo talianska Intesa Sanpaolo.

ECB správu rakúskeho denníka nekomentovala. V právnom stanovisku z minulého roka však upozornila na možné negatívne dopady konverzie úverov a vládu v Budapešti vyzvala na dialóg s bankami. Hovorca rakúskej centrálnej banky agentúre Reuters bez bližších údajov potvrdil, že v otázke problémových maďarských hypoték sa jeho krajina obrátila na ESRB. Stanovisko maďarskej vlády sa agentúre nepodarilo získať.

Stotisíce obyvateľov Maďarska bojujú s problémami pri splácaní hypotekárnych úverov vo švajčiarskych frankoch. Tie boli pred začiatkom krízy v roku 2008 obľúbenou nízkoúrokovou voľbou, splátky ale neskôr dramaticky narástli pre pokles hodnoty maďarského forintu (HUF). Minister hospodárstva Mihály Varga minulý mesiac vylúčil radikálnu jednorazovú konverziu úverov vo frankoch na úvery vo forintoch, zopakoval však vládne ultimátum, podľa ktorého majú banky do 1. novembra prísť s návrhom riešenia problému. Premiér Viktor Orbán predtým varoval, že vláda „eliminuje“ hypotéky v cudzích menách, ak finančné domy nepomôžu dlžníkom zvládnuť ťažkosti, ktoré im spôsobilo postupné znehodnocovanie forintu.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #ECB #Maďarsko #Mario Draghi