Euru najviac veria Íri a Slováci

Slováci patria v čase krízy k najväčším eurooptimistom. Väčšina občanov Slovenska si myslí, že euro pomohlo zmierniť negatívne dosahy krízy. Vyjadrilo sa tak 51 percent opýtaných Slovákov. O opaku je presvedčených 38 percent. Vyplýva to z prieskumu verejnej mienky Eurobarometer.

29.10.2013 13:00
Euro, peniaze, ekonomika, graf Foto:
Ilustračné foto
debata (4)

Oproti roku 2011 prejavilo dôveru k euru o 4 percentá viac občanov Slovenska. Európsky priemer pri hodnotení pozitívnych vplyvov eura počas krízy sa pritom podľa prieskumu pohybuje na úrovni 38 percent. Platenie menou euro popri kvalitnej pracovnej sile uvádzal aj Volkswagen za jeden z faktorov, prečo si koncern vybral Bratislavu na výrobu malých mestských vozidiel. Vďaka euru našli prácu aj ďalší ľudia. Spoločná mena pomáha aj cestovnému ruchu a obchodu.

Na druhej strane euro znamená pre Slovensko aj záväzok pomáhať iným krajinám spoločenstva. V rámci dvoch eurovalov dosahuje tento rok naša pomoc najmä južným krajinám spolu takmer 700 miliónov eur. Pomoc sa započítava zatiaľ do dlhu a ak ju dotknuté krajiny budú splácať, tak sa cez deficit rozpočtu neprenesie na plecia bežných Slovákov.

Ekonomike euro pomáha. Podľa hlavného analytika Sberbank Slovensko Vladimíra Vaňa je zavedenie eura najväčšou konkurenčnou výhodou domácej ekonomiky v porovnaní s okolitými krajinami vyšehradskej štvorky.

Eurobarometer skúmal aj názor na úlohu eura pri ochrane krajiny pred súčasnou hospodárskou krízou. Medzi Slovákmi prevláda názor, ktorý pred izolovanými opatreniami vlády uprednostňuje koordinovaný postup členských štátov EÚ. Podľa prieskumu sa tak vyjadrilo 54 % Slovákov. Naopak, vlastné izolované opatrenia vlády v boji proti súčasnej kríze podporuje 39 % občanov Slovenska. Európsky priemer, ktorý sa vyjadril za spoločné opatrenia, sa pohybuje podľa Eurobarometra na úrovni 50 %.

Bankový dohľad bude podľa 54 % respondentov účinnejší skôr na úrovni Európskej únie než na národnej úrovni. Spoločný bankový dohľad je jedno z kľúčových opatrení eurozóny proti opakovaniu sa krízy. Väčšina občanov EÚ, a to 57 %, si myslí, že podpora pre banky v ťažkostiach bude tiež účinnejšia na úrovni EÚ ako na národnej úrovni.

Pre 74 % všetkých účastníkov prieskumu je politika pracovných miest a boja proti nezamestnanosti stále na vrchole zoznamu prioritných politík. Za prioritnú ju považuje aj 79 % Slovákov. Pri otázke, kto bude schopný najefektívnejšie ochrániť občanov pred negatívnymi vplyvmi globalizácie, uprednostnilo 49 % všetkých opýtaných národné vlády, rovnako 49 % viac dôveruje Európskej únii. Slováci v tomto smere dôverujú viac EÚ, a to 55 %, kým národnej vláde dôveruje 38 % opýtaných Slovákov.

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #euro #Slovensko #eurozóna