Séria zlacňovaní benzínu pokračuje

Po minulotýždňovom zlacnení palív o jeden cent budú ceny na pumpách klesať v nasledujúcich dňoch opäť.

05.11.2013 11:00
Benzín, nafta, tankovanie, pumpa Foto: ,
Ilustračné foto
debata (11)

Ropa na medzinárodných trhoch totiž stále klesá, čo sa prejaví aj v znižovaní cien. Benzín sa tak opäť tesnejšie priblíži k hranici 1,4 eura za liter. Očakávajú to viacerí Pravdou oslovení analytici.

Ceny palív na Slovensku klesajú od polovice septembra prakticky každý týždeň. Vyplýva to z oficiálnych informácií Štatistického úradu. Benzín odvtedy zlacnel o viac ako sedem centov, naftu nakupujú šoféri o tri centy lacnejšie. V súčasnosti sa tak liter paliva Natural 95 predáva za necelého 1,45 eura. Kto natankuje naftu, zaplatí za každý liter v priemere 1,37 eura.

Podľa obchodníka Tomáša Plavca zo spoločnosti Trim Broker je dôvodom na znižovanie cien vysoká ťažba čierneho zlata na Blízkom východe i v USA. „Zásoby ropy sa zväčšujú, pretože spotreba palív takmer nestúpa, ale ťažba rastie, čo vedie k poklesu cien na medzinárodných trhoch,“ zdôvodňuje Plavec. Ďalším dôvodom je podľa neho aj to, že napätie na Blízkom východe spôsobené obvinením sýrskeho režimu z chemických útokov na civilné obyvateľstvo čoraz viac opadáva.

„Navyše Irán rokuje so Spojenými štátmi o zrušení uvalených sankcií. Ak by boli vyjednávania úspešné, na trhu by pribudla aj ropa z Iránu a ceny by klesli ešte viac,“ podotýka analytik.

Napriek zníženiu cien ropy však nafta zrejme nezlacnie. Napríklad Vít Jedlička zo spoločnosti Colosseum dokonca očakáva zdraženie. „Zvýšený záujem o vykurovacie oleje pred začiatkom zimnej sezóny zvyšuje cenu nafty na burze v Rotterdame. Počas minulého týždňa jej hodnota narástla o 0,39 percenta, kým cena benzínu sa prepadla o 2,36 percenta,“ spresňuje Jedlička a dodáva, že pred dvomi týždňami dokonca nafta na burze v Rotterdame prekonala cenu benzínu. „Podobná situácia nastávala aj v priebehu minulých rokov, obdobie drahšej nafty trvalo dva až štyri mesiace,“ mieni obchodník Colossea.

Situácia by však mohla byť pre motoristov ešte priaznivejšia, keby sa počas minulého týždňa americký dolár oproti euru prudko neposilnil. Európske rafinérie totiž za ropu platia v dolároch a tak za rovnaké množstvo suroviny platili menej peňazí. Oproti maximám dosiahnutým 24. októbra však do včerajška euro kleslo zhruba o tri centy. Dôvodom bolo ukončenie odstávky americkej vlády po zvýšení dlhového stropu.

Neskôr by však zlacňovanie mohlo pokračovať ešte razantnejšie. Takéto očakávania majú analytici nemeckej tajnej služby BND zaoberajúci sa vývojom cien na nasledujúcich 10 až 20 rokov. Informovala o tom agentúra Reuters. Správa tajnej služby počíta s tým, že ceny ropy dlhodobo klesnú na približne 80 amerických dolárov za barel, pričom v súčasnosti sú asi o 25 dolárov vyššie. Zlacnenie sa má udiať vďaka razantnému zväčšeniu ťažby takzvanej bridlicovej ropy v USA. Na druhej strane má zlacnenie podľa správy spôsobiť „veľké problémy producentským krajinám, ako sú Rusko a Líbya, a vyvolá zmeny na Blízkom východe“. Medzi najviac ohrozené štáty majú patriť Irán, Líbya, Venezuela a Jemen, pretože ich vlády sa spoliehajú na vysoké ceny ropy.

© Autorské práva vyhradené

11 debata chyba
Viac na túto tému: #nafta #ropa #palivá #banzín